Kader Abdolah: Talo moskeijan vieressä

Iraniin sijoittuva Talo moskeijan vieressä on tarina erään suvun vaiheista poliittisten myllerrysten keskellä. Kirjan nimi viittaa mattokauppias Agha Džanin taloon Senedzanin kaupungissa, jossa suurin osa kirjan käänteistä tapahtuu.

talo-moskeijan-vieressa

Tapahtumat alkavat 1960-luvun lopulta, josta siirrytään vuosikymmen kerrallaan lähemmäs nykyaikaa. Tarinassa Iranin shaahin valta alkaa rakoilla ja maanpaossa elävä ajatollah Khomeini valmistelee vallankumousta. Maan poliittiset levottomuudet sidotaan moskeijan viereisen talon asukkaiden tarinoihin. Poliittisen kuohunnan keskellä kuohuu myös talon asukkaiden elämässä. Vauhdikkaaseen juoneen mahtuu niin kiellettyjä suhteita, huumeongelmia kuin poliittista aktivismiakin. Agha pyrkii sammuttelemaan sukulaistensa aiheuttamia ja kohtaamia tulipaloja sen minlä ehtii ja samalla pitää kasassa talon ja sen asukkaiden elämää.

Uskonto on kirjassa läsnä, mutta pikemminkin arkisena osana päähenkilöiden arkea, ilman sen kummempaa ihannointia tai kliseiden uusintamista. ”Kirjan avulla vedän salaperäisyyden verhon sivuun ja näytän, että islam on elämäntapa. Näin islamia opitaan ymmärtämään syvällisemmin”, on kirjailija Kader Abdolah sanonut teoksestaan. Hän on iranilaissyntyinen, mutta asuu Hollannissa ja kirjoittaa hollanniksi.

Abdolahin teos on ensisijaisesti sukutarina, jolle poliittiset tapahtumat antavat mielenkiintoisen viitekehyksen. Teoksessa mieleenpainuvaa onkin sen tapa kuvata päähenkilöidensä elämää, lämminhenkisesti ja huumorilla. Tarinan päähenkilöt näyttäytyvät inhimillisinä, vikoineen päivineen.

Pidin myös siitä, että naiset eivät Abdolahin tarinassa jää statisteiksi, puolisoiksi ja äideiksi, vaan ovat myös aktiivisia toimijoita.

Oli kuin Zinat Khanomissa olisi tapahtunut omituinen muutos hänen miehensä kuoleman jälkeen. Hän oli yhtäkkiä vapautunut jostakin, mutta mistä, sitä ei kukaan osannut sanoa. Ennen hän oli tuntenut olevansa kuin ilmapallo, jonka naru oli takertunut puun oksaan, mutta nyt hän tunsi yhtäkkiä päässeensä puusta irti ja nousevansa korkealle ilmaan.”

Kader Abdolah: Talo moskeijan vieressä
Het huis van de moskee
Bazar Kustannus, 2011
Suom. Sanna van Leeuwen
446 s.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s