Sarah Waters: Vieras kartanossa

Vieras kartanossa on ensimmäinen lukemani Sarah Watersin romaani. Se on hämmentävä lukukokemus, joka ei oikein suostu asettumaan mihinkään lokeroon. Tämä ei tietenkään välttämättä ole huono asia, mutta tämän kirjan kohdalla huomasin sen jäsentymättömyyden häiritsevän.
waters

Tarina sijoittuu 1940-luvun Englantiin ja erityisesti muinoin loistokkaan, nyt jo rapistumaan päässeen Hundreds Hallin kartanon maalaismaisemiin. Kirjan päähenkilö on kylätohtori Faraday, joka päätyy kartanoon potilaskäynnille. Oudon tapahtumaketjun myötä Faraday tutustuu kartanon asukkaisiin, Ayersin perheen äitiin sekä tämän aikuisiin lapsiin, sodassa haavoittuneeseen ja mieleltään järkkyneeseen Roderickiin ja kiehtovaan Carolineen. Pian talossa alkaa tapahtua. Yllättävät onnettomuudet, oudot äänet ja kummalliset sattumukset koettelevat sen asukkaita. Vaikuttaa siltä, että talossa kummittelisi.

Romaania on kuvattu sekoitukseksi kummitustarinaa ja ajankuvausta sodanjälkeisestä Englannista, jossa luokkayhteiskunta on murtumassa. Hundreds Hallin rapautuva kartano, siinä asuvan perheen epätoivoiset yritykset pitää taloa pystyssä sekä perheen ja palvelusväen välinen dynamiikka lienevätkin eräänlainen allegoria luokkajaon murenemiselle.

Aikuisille suunnatut kummitustarinat vetävät parhaimmillaan mukaan hyvän dekkarin tapaan. Jännittävät tapahtumat tempaisevat kyllä mukaansa ja lukija odottaa nurkan takana piilevää suurta, kaameaa paljastusta, selitystä kummallisille tapahtumille. Sitä ei kuitenkaan tule. Ajakuvauksenakaan romaani ei aivan saavuta teräänsä. Loppu tuntuu latistuvan, vaikka sinänsä lukijana viihdyinkin englantilaisissa maalaisromanttisissa maisemissa, joita kirja ansiokkaasti kuvaa.

Osallistun kirjalla Helmet-lukuhaasteeseen #7 (Vihervuosi 2016 -sloganiin ”Minun maisemani – maalla ja kaupungissa” sopiva kirja).

Sarah Waters: Vieras kartanossa
The Little Stranger
Suom. Helene Bützow
2011, Tammi
594 s.
Kansi: Tuija Kuusela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s