Taiye Selasi: Ghana ikuisesti

Perhe, siirtolaisuus, hylkääminen, häpeä. Ainakin näistä teemoista ammentaa Taiye Selasin Ghana ikuisesti.

Kweku Sai on ghanalainen köyhän perheen poika, joka kouluttautuu kirurgiksi ja asettuu Bostoniin Yhdysvaltoihin perheensä kanssa. Perheeseen kuuluvat nigerialaistaustainen vaimo Fola ja kolme lasta: esikoinen Olu, kaksoset Taiwo ja Kehinde sekä kuopus Sadie. Koko perheen tulevaisuuteen vaikuttavat tapahtumat saavat alkunsa, kun Kwekun potilas kuolee tämän kirurginpöydälle. Varakkaan vainajan omaiset nostavat kuolemantapauksesta metelin ja Kweku jättää perheensä, ja pakenee takaisin Ghanaan. Kun uutinen Kwekun kuolemasta tavoittaa vuosia myöhemmin Folan, on aika koota eri puolille maailmaa asettautunut pesue uudelleen kasaan ja kohdata menneisyyden haamut ja traumat.

Selasin teos on jaettu kolmeen osioon. Ensimmäinen esittelee Kwekun ja Folan avioliittoa ja tapahtumia, jotka johtavat Kwekun lähtöön.

Toisessa osassa luodaan katsaus eri puolille Yhdysvaltoja ja Lontooseenkin asti ehtineiden, aikuistuneiden lasten elämään. Olu on opiskellut lääkäriksi ja haluaa kosia kiinalaista tyttöystäväänsä Lingiä, tämän perheen vastustuksesta huolimatta. Kehinde elää taiteilijan elämää Lontoossa. Taiwo hautoo raskaita ja katkeria muistoja menneisyydestä. Sadie kamppailee syömishäiriön ja epävarmuuden kanssa.

Aikanaan urahaaveet lastenkasvatuksen vuoksi hylännyt Fola on muuttanut takaisin Ghanaan. Kirjan kolmannessa osiossa lapset matkustavat yhdessä äitinsä luokse kohtaamaan menneisyyden muistot ja toisensa.

Nyt ajatus oli ilmoilla: että äidit pettävät. Ja mitä tapahtuu tyttärille, joiden äidit pettävät heidät? Heistä ei tule halattavia niin kuin Sadie, Taiwo ajattelee. Heistä ei tule kikattelevia ja ihastuttavia, kuin Ling. He kasvattavat kuoren. Kovettuvat. Lakkaavat olemasta tyttöjä.”

Rasismi ja muukalaisuuden kokemus ovat Selasin teoksessa ajoittain esiin pilkahtelevia teemoja. Kweku kohtaa rasismia tehtyään virheen työssään. Poika Olu puolestaan odottamatta tyttöystävänsä vanhempien taholta.

Selasin kieli on kaunista ja tarina tempaisee varsinkin toisesta osiosta lähtien mukaansa. Eri aikatasoilla ja muistoissa poukkoillaan erityisesti ensimmäisessä osiossa, mikä hieman herpaannuttaa keskittymistä. Loppujen lopuksi Selasin tarinasta kuroutuu kuitenkin ehyt kertomus yhden länsiafrikkalaisen perheen hajoamisesta ja toistensa uudelleen löytämisestä.

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #27 (afrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja).

Taiye Selasi: Ghana ikuisesti
Ghana must go
Suom. Marianna Kurtto
2013, Otava
393s.
Kansi: Timo Mänttäri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s