Alexandra Salmela: Antisankari

Dystopiakuvaus ekokatastrofin jälkeisestä ajasta ei äkkiseltään kuulosta järin omaperäiseltä. Alexandra Salmela tekee sen kuitenkin hyvin omaperäisellä tavalla.

Jonnekin tulevaisuuteen sijoittuva romaani tarjoaa kaksi vaihtoehtoista yhteiskuntaa. Toinen niistä on ympäristöarvoihin nojaava, jakamistaloudelle ja kierrätykselle perustuva ekoyhteisö Utopia, jossa yksilönvapaus on uhrattu yhteisön hyvän vuoksi. Toisaalla on uusliberalistinen, läpimarkkinoitunut KoroNovo, EteläUnionin pääkaupunki, jossa raha puhuu ja kuluttamisen ilosanoma kaikuu lujalla.

Me pidimme puoliamme ja pidimme maamme puolta ja näin tulee olemaan ikuisesti! Ei enää ympäristökatastrofeja. Ei enää Äiti Luonnon eksploitaatiota. Ei enää kapitaalin sielua. / Me olemme ensimmäinen kohonnut linnake riistobarbaareja vastaan.”

Tarinassa camera obscuraa työvälineenään käyttävä valokuvaaja Antti Sankari lähtee rajan yli Utopiasta KoroNovoon pitääkseen esitelmän EkoKasvu-Foorumissa. Mukaan lähtevät Fakta-nimisen median toimittajakollega Lia Airiainck teini-ikäisen ekoaktivisti-tyttärensä Meteoran kanssa. KoroNovossa seuruetta on vastaanottamassa mystinen Michelle Po, tai Tzal, alkoholisoitunut mediaguru, joka kuitenkin onnistuu kadottamaan Antin. Alkaa Antin etsintä ja samalla kahden yhteiskunnan kulissien purkamisoperaatio.

Salmelan romaanissa juoni on herkullinen, mutta tekstillä leikittely kuitenkin pääosassa. Perinteisen kerronnan lisäksi Salmela heittää mukaan esimerkiksi Meteoran ruutupaperille käsinkirjoitettuja päiväkirjamerkintöjä, lehtiartikkeleita ja silpuksi revittyjä paperinpaloja. Lisäksi tekstissä kikkaillaan typografialla. Tekstilajien ja fonttien vaihtelu on niin massiivista, että paikoitellen teksti käy hieman sekavaksi lukea. Lukeminen on jokseenkin hengästyttävää mutta samalla hauskaa.

Romaanin henkilöt puolestaan jäävät hieman etäisiksi,. Varsinkaan päähenkilö Antti Sankarista ei meinaa saada otetta, mikä lienee tosin tarkoituksellista. Jopa kertoja – oma mystinen hahmo sekin – tuntuu jahtaavan Anttia. Nimihenkilöä lähemmäs tuleekin Lia Airiainck tyttärensä kanssa. Lia ihastuu KoroNovoon ikihyvin ja yrittää jopa päästä pakolaiseksi maahan. Yksi kirjan mieleenpainuvimmista kohtauksista on äidin ja EteläUnionin pakolaiskeskuksen virkailijan välillä käyty keskustelu. Huvittava on myös elämäntapakonseptikeskus Stairway to Heaven, joka houkuttelee kuluttamaan aina vain lisää.

Yhdistyneet Sijoittajat juoksivat maapallomme puolesta eilen Maapallon päivänä KoroNovon Kapital-kaupunginosasta Stairway to Heaven -elämäntyylikonseptikeskukseen. Toistatuhatta osallistujaa teki hyvää hauskaa pitäen.”

Ympäristöutopiat ja dystopiat tarjoavat herkullista työmaata romaanille. Salmelan teos irvailee niin kerskakulutukselle kuin ekohysteriallekin.

Onneksi ei enää päde uskomus, että luonnonsuojelu olisi ainoastaan harvojen vanhojen jäärien ja nuorten idealistien varassa. YMPÄRISTÖNSUOJELU ON MEIDÄN KAIKKIEN YHTEINEN ASIA! kuuluu aikakauden iskulause. Niinpä myös lapsiperheet ajoivat KoroNovoon energiatehokkaista satelliittipienkaupungeista uusilla ympäristöystävällisillä autoillaan.”

Kirjan maailmankuva ja varsinkin ihmiskuvat ovat läpeensä kyynisiä. Lopulta irvailun kohteena tuntuu olevan juuri ihminen: se, joka hurahtaa milloin mihinkin; se, joka glorifioi sankaruutta ja guruja; se, joka palvoo yksinkertaistettuja totuuksia eikä kyseenalaista. Salmelan romaanissa ihminen on läpiabsurdi olento, jolle on annettu kaikki valta ja mahdollisuus toimia, mutta joka tuhoaa lopulta itse itsensä.

Vaikka verbaalinen ilotulitus välillä äityy kirjassa riehakkaaksi, nautin sen lukemisesta juuri tästä syystä. Jos kokeellisuutta ja tekstin levottomuutta sietää, sen voi katsoa sopivan romaanin absurdiin teemaan hyvin.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #21 (sankaritarina).

Alexandra Salmela: Anti Sankari
2015, Teos
446s.
Kansi: Jenni Saari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s