Carol Shields: Kaiken keskellä Mary Swann

Kaiken keskellä Mary Swann on pienisuuri tarina kulttuuripiirien pimentoon jääneestä runoilijasta, tavallisesta maalaistalon emännästä, joka kuolemansa jälkeen inspiroi tutkijoita kautta maailman. Tarinan Mary Swann on väkivaltaisen miehensä varjossa elänyt kouluttamaton nainen, joka nyt vain on sattunut kirjoittamaan tavallisen kotirouvan arkensa keskellä runoja. Väkivaltaisen miehensä surmaamaksi joutunut Swann on vain vähän ennen kuolemaansa ehtinyt jättää pinkan runoja paikalliselle kustantajalle, joka huomaa runoissa piilevän lahjakkuuden. Rustiikkiseen tarinaan sopivasti ruttuisessa paperipussissa kustantajan käsiin päätyneistä runolappusista kootaan Swannin ainoaksi julkaisuksi jäänyt Joutsenlaulu-runokokoelma.

Paljon myöhemmin Swannista on kasvanut myyttinen ja kiehtova ihailun ja tutkimuksen kohde monille kirjallisuuden ystäville. Kansainvälinen Swann-symposium kokoaa ihailijat ympäri maailman yhteen. Romaani seuraa neljän henkilön valmistautumista Swann-symposiumiin, kunkin kertojan näkökulmasta, kukin omista lähtökohdistaan Swannista innostuneina.

Sarah Maloney on nuori Swann-tutkija, joka intoilee tämän runoissa näkemistään feministisistä viesteistä. Swannin elämäkerran kirjoittanut Jimroy Morton on hieman ylimielinen Swann-tietäjä. Vetäytyvämpi mutta mielenkiintoisimpia henkilöitä on kirjastonhoitaja Rose Hindmarch, joka on ainut henkilöistä, joka on myös tuntenut Swannin ja kasvanut tämän kanssa samassa kylässä. Lisäksi tavataan henkilöhahmoista etäisimmäksi jäävä kustantaja Frederick Cruzzi.

Kaikkia päähenkilöitä askarruttaa lopulta samanlaiset kysymykset: Kuka oikein oli tuo salaperäinen Mary Swann? Miten kouluttamattomasta maalaisnaisesta on voinut sukeutua niin taitava runoilija?

Toisaalta käsitys, että runoilijat luovat taiteensa salaperäisistä, luoksepääsemättömistä aineksista, on patriarkaatin perintöä, jonkinlainen valloittamisen seurannaisilmiö. Naiset ovat neuloneet sukkia vuosisatojen ajan ja varmaan samalla sepitelleet mielessään runosäkeitä, joita ei milloinkaan kirjoitettu ylös.”

Tarina rakentuu päähenkilöiden pohdinnoista ja tekemisistä ennen Swann-symposiumia ja huipentuu lopulta itse tapahtumaan. Siellä tarinan kertojat lopulta kohtaavat toisensa. Loppu on riemastuttava, elokuvakäsikirjoituksen muotoon kirjoitettu kohtaus, johon limittyy jopa jännityselementtejä. Kukapa uskoisi, että akateemisesta tiedekonferenssista voisi tällaista draamaa saadakaan aikaiseksi.

Shieldsin romaani irvailee erityisesti akateemiselle maailmalle, joka ei näyttäydy tässä romaanissa vain ylevänä tieteenteon areenana vaan kunnianhimon ja opportunismin pelikenttänä. Kaiken keskelle jää tosiaan Mary Swann -raukka, joka tullaan eri lähtökohdista läpivalaistuksi kunkin tutkijan ja ihailijan omien tarkoitusperien mukaisesti. Irvailusta huolimatta Shieldsin ote on lempeän ironisoiva, ei ilkeämielinen.

Kerronta on sujuvaa ja kieli raikasta. Välillä jopa sivun pituisiksi venyvät virkkeetkään eivät rasita hilpeää tunnelmaa.

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #40 (eläkeläisen suosittelema kirja).

Carol Shields: Kaiken keskellä Mary Swann
Swann
Suom. Hanna Tarkka
1987, Otava
475s.
Kansi: Rossi Xavier/Gamma/SKOY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s