Alice Munro: Kallis elämä

Kanadalainen, Nobel-palkittu Alice Munro on novellikokoelmien kuningatar. Kallis elämä koostuu fiktiivisistä novelleista ja muutamasta Munron itse omaelämäkerrallisiksi nimeämästä lyhytkertomuksesta. Ne ovat Munron sanoin enemmän kuin tarinoita ja kuvastavat sitä, mitä kertoja haluaa elämästä sanoa.

Munron novelleissa päähenkilönä on useimmiten nainen – nuori tai vanhempi – elämän käännekohdissa tai tilanteissa, joissa pienet arkiset tapahtumat sysäävät isoja muutosvoimia liikkeelle. Ne ovat novelleja tavallisista ihmisistä, arkisesta elämästä ja ihmisten välisistä suhteista.

Joillakin ihmisillä nyt vain kaikki menee pieleen. Miten sen selittäisi? Tarkoitan että on niitä, joiden tie nousee pystyyn – ties miten monta kertaa – ja silti he pärjäävät. He munaavat jo varhain – kakkaavat esimerkiksi housuun toisella luokalla – ja elävät sitten elämänsä tällaisessa kaupungissa kuin meidän, missä mitään ei unohdeta (vaikka varmaan kaikki kaupungit ovat samanlaisia) ja onnistuvat, osoittautuvat sydämellisiksi ja joviaaleiksi, väittävät etteivät missään nimessä haluaisi asua missään muualla ja tarkoittavat myös sitä.”

Tarinoihin mahtuu esimerkiksi muistisairas nainen, joka lähtee tapaamaan muistisairauksiin erikoistunutta lääkäriä mutta ei erinäisistä esteistä johtuen oikein pääse perille (”Järvi näköetäisyydellä”). Mieleenpainuva oli myös ”Sorakuoppa”, jossa lapsuuden tragedia ja syyllisyys seuraavat nuorta naista.

Omaelämäkerrallisista novelleista jäi mieleen ainakin Munron kertomus omasta lapsuudestaan, josta peräisin oleva eräänlainen valemuisto jättää jälkensä kirjailijan elämään. Hienovarainen tarina on kirjailijalle itselleen tärkeä ja läheinen asia, mutta myös tarinana psykologisesti mielenkiintoinen.

Munron novelleissa liikutaan niin 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä kuin toisellakin puoliskolla. Ajallisesti tarinoita oli välillä hankala hahmottaa. Mielikuvissa novellit sijoittaa suhteellisen kauas menneisyyteen, jotenkin Munron naishahmot ja miljööt irrottivat ne tästä ajasta. Kallis elämä tarjoaa sekä mieleenpainuvia ajatuksia että häivähtäviä, nopeasti unohtuvia arkitarinoita. Novellikokoelmaksi se on kuitenkin melko yhtenäinen.

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #39 (Nobel-voittajan kirjoittama kirja).

Alice Munro: Kallis elämä
Dear life
Suom. Kristiina Rikman
2012, Tammi
319s.
Kansi: Markko Taina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s