Mario Vargas Llosa: Andien mies

Perulaisen Mario Vargas Llosan romaani sijoittuu Andeilla sijaitsevaan, ennen muinoin kukoistaneeseen ja sittemmin köyhyyden ja luonnonolosuhteiden runtelemaan kaivoskylään, Naccosiin. Komisario Lituma saapuu kylään yhdessä apurinsa Tomás ”Tomasito” Carreñon kanssa aikeinaan selvittää omituisia sieppaustapauksia. Onko sieppausten takana terroristijärjestö Loistava polku? Vai piinaako kylää paha karma ja henget, kuten monet kyläläisistä uskottelevat?

Komisario Lituman etsinnät muistuttavat salapoliisiromaania. Samanaikaisesti seurataan tämän apurin Tomasiton ja tämän rakastetun, Mercedeksen, rakkaustarinaa. Välillä käydään länsimaisen pariskunnan matkalla, jossa he joutuvat rikollisjoukon piirittämäksi. Kirja kuljettaa useilla eri juonilinjoilla rinnakkaisia tarinoita. Myös dialogissa leikitellään kertojatasoilla. Monet tarinoista tuntuvat alkavan, mutteivät oikein loppuvan.

Läpileikkaavana teemana tuntuu olevan kriittinen katse perulaiseen yhteiskuntaan, jossa rikollisuus, korruptio ja köyhyys risteävät.

Tässä se nyt sitten oli: valtaisa, salaperäinen, harmaanvihreä, kamalan köyhä, kamalan rikas, vanha, sulkeutunut. Peru oli yhtä kuin tämä kuun maisema ja ympärillä istuvien miesten ja naisten jurot, kuparinväriset kasvot. Ne olivat hyvin erilaisia kuin Limassa nähdyt valkoisten, mustien ja mestitsien kasvot.”

Osansa kritiikistä saavat niin vallanpitäjät kuin kapinallisetkin. Loistavan polun raju väkivalta ja toisaalta valtion joukkojen vastaiskut moukaroivat maata. Jalkoihin jäävät niin paikalliset tavalliset ihmiset kuin turistitkin, mutta ennen kaikkea ihmisyys.

Tyypillinen tapaus älymystön edustajasta, joka pettää kansansa. Palvelette porvarillista valtaa, hallitsevaa luokkaa. Teillä ei ole mitään teke,mitä ympäristön kanssa, vaan te olette oman yhteiskuntaluokkaanne ja vallan palveluksessa. Te tulette tänne virkamiesten kanssa, lehtimiehet tekevät mainosta ja hallitus voittaa taistelun. Kuka sanoikaan, että tämä oli vapautettua aluetta?”

Mielenkiintoisista yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta juonellinen hajanaisuus ja hyppelehtivyys tekevät lukukokemuksesta haastavan.

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #47 (eteläamerikkalaisen kirjailijan kirjoittajama kirja).

Mario Vargas Llosa: Andien mies
Lituma en los Andes
Suom. Sulamit Hirvas
1993, Otava
334s.
Kansi: Kauko Allén / Adrian Lyon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s