Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja veden

Sodan ympärille kiertyvä, usean sukupolven näkökulmasta kerrottu sukusaaga on Susan Abulhawan teoksen teemana. Abulhawan teoksessa suku on palestiinalainen ja erityisesti sen naiset pääsevät ääneen useista eri sukupolvista.

Kirja seuraa palestiinalaisen Mamdouh Barakan suvun tarinaa. Mamdouh joutuu perheineen pakenemaan kotiseudultaan Israelin hyökättyä Beit Darasin kyläänsä vuonna 1948. Perhe joutuu pakomatkalle, jossa erityisesti naiset kärsivät sodan kauhuista. Yksi keskeisistä päähenkilöistä, Nazmiye, joutuu todistamaan siskonsa raakaa murhaa ja joutuu itse seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Kirja seuraa Nazmiyen ja tämän lasten elämää Gazassa. Sitten hypätään Nazmiyen lapsenlapsen Nurin elämään Yhdysvalloissa. Kovien lapsuuden kokemustensa jälkeen Nur lähtee aikuisena Palestiinaan ja tutustuu samalla sukunsa historiaan ja vaiheisiin.

Isoisä halusi kertoa hänelle sen jutun ja tuhat muuta juttua Beit Darasista ja oli mielissään tytön uteliaisuudesta. Hän halusi, että tyttö tuntisi isoisänsä sydämessä polttelevan maan eikä koskaan unohtaisi sitä. Hän piti kiinni myös siitä, että he puhuivat aina arabiaa. Kerran hän sanoi Nurille: ’Tarinoilla on väliä. Meidät on tehty tarinoistamme. Ihmissydän on tehty siellä säilyttämistämme sanoista. Jos joku joskus sanoo sinulle kurjia asioita, älä säilö niitä sydämeesi, ja varo panemasta rumia sanoja toisen sydämiin.”

Abulhawan sukusaaga on ennen kaikkea naisten tarina, jota rytmittävät näiden kokemat vastoinkäymiset ja väkivallan kokemukset, toisaalta rakkaus, perhe, intohimo, sisaruus, ystävät, irtiotot ja sopeutumiset. Abulhawan tarinassa naiset sukupolvesta toiseen kannattelevat rakenteita kun miehet sotivat ja tuhoavat. Miehet näyttäytyvät kirjassa lähinnä isoisinä, isinä ja poikina, siinä missä naisille on kirjoitettu hieman syvemmälle meneviä rooleja.

Kirja tarjoaa silmäyksiä Palestiinan poliittiseen todellisuuteen ja historiaan, mutta sen pääosassa ovat kuitenkin ihmiset hyveineen ja virheineen, erehtyväisinä ja inhimillisinä. Paikoin karuista tapahtumista huolimatta kerronta on kaunista ja soljuvaa. Lukija toivotetaan sulavasti tervetulleeksi haistelemaan ja maistelemaan palestiinalaista kulttuuria ja tutustumaan sen(kin) hullunkurisiin perheisiin.

Abulhawan tarina on hyvin kirjoitettu ja mukaansatempaava. Silti tulee tunne, että olisin lukenut tämän kirjan ennenkin. Se ammentaa vahvoista elementeistä: sodan traumoista, sukudynamiikasta ja Lähi-idän kulttuurihistoriasta. Sinänsä toimivat palaset eivät tarjonneet mieleenpainuvaa elämystä.

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #42 (2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja).

Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja veden
The Blue Between Sky and Water
Suom. Terhi Kuusisto
2016, Like
315s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s