Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä

Anja Kaurasen (nyk. Snellman) esikoisteos oli tapaus ilmestyessään vuonna 1981. Se on vimmainen ja vauhdikas nuoren naisen kasvukertomus rikkonaisten ihmissuhteiden keskellä ja sellaisiin hakeutuvana.

Sonja O. on vanhempiensa puristuksessa kasvava nuori nainen. Isä on alkoholisti ja viinaa vedettyään aggressiivinen. Äiti taas yrittää pitää tytärtään ruodussa. Taustalla vaikuttavat myös venäläistaustaiset isovanhemmat ja kehitysvammainen veli.

”Miksi te tulitte tänne? Miksi teillä oli aina niin paha olla? Miksi te panitte angstinne ja ikävänne minuun kasvamaan korkoa, minulle ihan liian korkeaa korkoa? Miksi te ette eronneet pois kun kerran vihasitte toisianne niin saatanasti? Miksi me oltiin aina niin köyhiä? Miksi mutsi inhosi minua, miksi sen piti raataa itsensä kuoliaaksi? Mitä Leolle oikein tapahtui?”

Kasvutarinassa Sonja pyristelee irti kodin ahdistavasta ilmapiiristä ja toisaalta ilakoi, toisaalta turruttaa tunteitaan lukuisiin seksikokemuksiin. Miehet jäävät kirjassa sivuosaan, heidät esitetään lähinnä himojensa tai addiktioidensa vietävissä olevina sätkynukkeina.

Sonja on voimaantunut feministi ja seksuaalisuuttaan riemuitseva nainen. Kohtaamiensa miesten kanssa hän kokeilee, viihtyy ja ahdistuu, kaikkea yhtä aikaa ja hypellen tunteiden ääripäästä toiseen. Sonja on toisaalta oman ruumiinsa hallitsija ja kaksinaismoralistisista kahleista pyristelevä feministi, toisaalta hämärässä hapuileva nuori nainen ja tytär. Vauhti vie Sonjan aina psykiatriseen sairaalaan asti.

Kaurasen kieli on kiihkeää, ronskiakin, mutta taitavaa. Se kuljettaa tarinaa pikajunan tavoin hengästyttävästi, mutta terävästi. Tarina ei etene kronologisesti vaan poukkoilee muisteloista tähän päivään. Varsinaista selkeää juonen kaarta ei ole, vaan tarina etenee vahvasti Sonja O:n kiihkeän ajatusvirran mukana.

Ilmestymisensä aikaan kirja oli tapaus, joka kohahdutti ainakin estottomalla nuoren naisen seksuaalisen aktiivisuuden kuvauksellaan. Vaikka tämä ei ole (ainakaan yhtä lailla) tabuaihe suomalaisessa kirjallisuudessa enää tänäpäivänä, oli se sellainen kirjan ilmestymisaikana 1980-luvun alussa. Kauranen onnistui uudistamaan kuvaa naisesta kirjallisuudessa: alistuvan ja sivustakatsojan sijaan nainen voi olla seksuaalisuutensa suhteen aktiivinen, hyökkäävä, voimaantunut, vapautunut, itsevarma.

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #43 (kirjassa mukana Pablo Picasso, syntymästä 135 v.).

Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä
1981, WSOY
275s.
Kansi: Pekka Loiri

Yksi kommentti artikkeliin ”Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä

  1. Paluuviite: Anja Snellman: Lähestyminen | Sivumerkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s