Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies

Kirjan alussa päähenkilö eli Lukija ostaaa Italo Calvinon romaanin Jos talviyönä matkamies ja alkaa lukea sitä. Päästyään sivulle 17 lukija kuitenkin huomaa ensimmäisen sivun toistuvan uudestaan ja uudestaan. Lukija lulee kappaletta virheelliseksi ja palauttaa sen kirjakauppaan, josta hän lähtee uuden kappaleen kanssa. Pian hän kuitenkin huomaa saaneensa toisen kirjan, jonka kanssa käy aivan samalla lailla. Kuvio toistuu ja samalla Lukija tulee lukeneeksi kymmenen eri romaaninpätkää, jotka kaikki loppuvat kesken. Samalla Lukija pääsee lukemaan monenlaisia kertomustyyppejä ja tarinalajeja. Ja lukija puolestaan pääsee seuraamaan Lukijan retkiä metsästämässä uusia kirjoja yhdessä kirjakaupassa tapaamansa Lukijattaren kanssa.

Calvinon romaani on ihastuttava metafiktiivinen teos, joka leikittelee lukijan ja kirjoittajan rooleilla ja pyöräyttää perinteiset romaanirakenteet konventioineen ympäri. Se haastaa lukijaa pohtimaan kirjojen rakennetta ylipäätään ja sopii siksi hyvin vaikkapa kirjoittamiskurssien materiaaliksi (mitä se epäilemättä jo onkin).

Romaanin monet päällekkäiset eri tarinat vaativat lukijalta hieman valppautta, mutta pääosin teos on suhteellisen helppolukuista.

Kirjan voi ajatella myös kommentoivan erilaisia kirjallisuuden kulutusta ja toisaalta vaikkapa sen kritiikkiä. Mitä kirjoilta odotetaan? Sujuvaa ja helppolukuista viihdettä? Filosofisia elämänviisauksia? Huomaako lukija kirjan rakenteellisia hienouksia tai intertekstuaalisia viittauksia, vaikka kirjailija olisi laittanut niiden hiomiseen pienen ikuisuuden? Calvinon en uskalla arvata punninneen tällaisia motiiveja kirjalleen, mutta ehdottomasti romaani tarjoaa monenlaisia tulkintapintoja.

Ennen kaikkea teoksen voi lukea Calvinon rakkaudentunnustuksena kirjallisuutta ja lukemista kohtaan. Se kiteytyy kauniisti seuraavassa lainauksessa:

’On olemassa rajalinja: toisella puolella ovat ne jotka tekevät kirjoja, toisella ne jotka lukevat. Minä haluan pysyä lukijana ja siksi katson tarkasti että pysyn aina tuon linjan toisella puolen. Muuten pyyteetön lukuharrastus lakkaa tai ainakin muuttuu muuksi ja sitä minä en halua.’”

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #20 (kirjan nimi viittaa vuorokaudenaikaan).

Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies
Se una notte d’inverno un viaggiatore
1983, Tammi
275s.
Kansi: Elisabeth Catalano

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s