Antti Reini: Neljätoistanollakuus

Näyttelijänä ensisijaisesti tunnettu Antti Reini julkaisi esikoisteoksensa viime vuonna. Se on novellikokoelma, joka pitää sisällään pikemminkin tuokiokuvia erilaisten ihmisten elämistä kuin varsinaisia kertomuksia. Kutsuttaisiinko niitä sitten pienoisnovelleiksi.

Reinin tarinat ovat keskenään usein lähellä toisiaan ja aluksi itse asiassa kuvittelinkin niiden kertovan samasta tai samoista henkilöistä. Tarinoiden päähenkilöiden kirjo on kuitenkin laaja, omista ajatuksistaan kertovat ainakin huumeaddikti, laitapuolen kulkija, paatunut mainosmies, tehdasduunari ja alkoholisti.

Tarinakokoelma on saanut nimeksi Neljätoistanollakuus, joka viittaa kellonaikaan. Reinin tarinoissa ollaankin usein ajassa ja hetkessä kiinni. Niissä kurkistetaan päähenkilön ajatuksiin hetkenä, jolloin tapahtuu jotain erityistä tai yllättävää, tai sitten vain ajan virrassa kuljeskellen ja asioita pohtien.

He tulevat ja menevät, mutta mistä ja minne.

Heissä kaikissa asuu maailmankaikkeus: seikkailu, tarina. Kaikki se mikä on sanottu ja jäänyt sanomatta. Unelmat jotka ovat toteutuneet tai jääneet toteuttamatta.

Ja se hetken oivallus, huomio, pysähdys, joka on auttanut avaamaan lukitun portin omaan hengitykseen, oikean, todellisen nimen ja minän alkulähteille.

Siksi minä, sinä ja he tulemme ja menemme ties mistä, minne lie. Kohdataksemme. Peilataksemme itseämme toisissamme.”

Kieli on paikoin kömpelöä, mutta toisaalta välillä tarinoiden päähenkilöiden näköistä. Novelleissa tunnutaan tavoiteltavan välillä ”syvällisiä” merkityksiä, mutta paikoitellen ne jäävät hieman hämärän peittoon. Monet tekstit on kirjoitettu minämuodossa ja puhekieliseksi. Osa tarinoista on mieleenpainuvampia kuin toiset.

Mieleen jäi ”Miltä näytän juuri nyt” -tarinan keski-ikäinen virkamies, joka yllättää vaimonsa sängystä toisen miehen kanssa ja asettuu roskalaatikkoon pohtimaan tilannetta. Teksti on kaikessa pienoisessa absurdiudessaan hieno kiteytys hämmentävästä tilanteesta.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #11 (jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja).

Antti Reini: Neljätoistanollakuus
2016, Like
142s.
Kansi: Tommi Tukiainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s