Perillä kello kuusi heittää lukijan keskelle 1960-luvun Helsinkiä. Pääosassa on rikkaan perheen vaimo ja äiti, Vuokko. Vuokolla on näennäisesti asiat mukavasti: rahasta ei ole pulaa ja kaksi tytärtäkin on siunaantunut. Vuokon miehelle Ristolle työ on kaikki kaikessa. Vuokko-vaimo janoaa huomiota. Hän kokee, että heidän perhe-elämänsä on siloteltua teatteria, josta puuttuvat suuret tunteet. Risto ei ymmärrä, miksei vaimo ole tyytyväinen. Vuokko tapaa itseään rutkasti nuoremman Martin, jolta hän saa kaivattua huomiota. Martti tuo Vuokon elämään intohimoa, jota siitä on puuttunut.
Vuokon tarinan rinnalla seurataan Riston Aune-tätiä. Uskonnollisen kasvatuksen saanut ja säntillistä elämää viettävä Aune ei ota elämässään turhia riskejä. Hän on omistanut elämänsä johtaja Blomqvistille tämän sihteerinä. Aune on sihteeristön nopein konekirjoittaja, joka naputtaa huikeat viisisataa lyöntiä minuutissa. Kirjan edetessä Aune osoittautuu Blomqvistillekin elintärkeäksi.
Samaan aikaan kun Vuokko alkaa irrottautua avioliitostaan, alkaa Aunellekin kerääntyä rohkeutta kokeilla jotain uutta. Irtiottona toimii ystävän kanssa tehtävä matka Kanariansaarille. Aune ja Vuokko eivät ole läheisiä, mutta Vuokon ja Riston Piitu-tytär vierailee isotätinsä luona usein.
Tarinan kehyskertomuksessa eletään jo 1990-lukua. Risto-isä on kuollut ja tyttäret Piitu ja Eetu ovat saapuneet siivoamaan vanhaa kotitaloa. Välillä siivotaan ja muistellaan. Välillä sukelletaan taas 1960-luvulle.
Honkasalon kertomuksen pääosassa ovat naiset. Miehet ovat paikalla aviomiehinä, rakastettuina tai ihailtuina pomoina. Honkasalo kuvaa maailmaa ja aikaa, joka on erityisesti naisille kaksinaismoralistinen. Vuokko heittäytyy normeja vastaan antautuessaan intohimoiseen suhteeseen perhestatuksestaan huolimatta.
Honkasalo on taitava kuvaamaan erilaisia perheitä ja perhedynamiikkoja. Näennäisen kepeässä tarinassa Vuokon suhde lapsiinsa ja toisaalta kahteen elämänsä mieheen, ja Aunen suhde esimieheensä kuvataan tarkkanäköisesti.
Honkasalo kirjoittaa kirjaan eläväisesti myös 1960-luvun Helsingin.
Osallistun tällä kirjalla Helmet 2017 -lukuhaasteeseen #27 (kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja).
Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi
2015, Otava
382s.
Kansi: ei mainittu
Kuulostaapa todella kiinnostavalta kirjalta, oli pakko laittaa varaus menemään kirjastoon! Helsinkiin sijoittuvat kirjat ovat kiinnostaneet erityisesti sen jälkeen kun muutin tänne, luonnollisesti. Myös eri aikatasoissa kulkeminen on mielestäni kirjalle usein suuri plussa.
TykkääTykkää
Hauskaa, että innostuit! Toivottavasti kirja vastaa odotuksia.
TykkääTykkää