Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Samuelissa ei ollut erityistä se, että hän olisi ollut hyvä kuuntelija tai huono. Erityistä oli se, että hän oli epätavallinen kuuntelija. Hän kuunteli kuuntelematta. Tai siis kuunteli välittämättä ymmärtää kuulemaansa. Tai kuunteli piittaamatta. Tärkeintä hänelle oli, ettei hiljaista hetkeä tullut.”

Jonas Hassen Khemirin kotimaassaan Ruotsissa suitsutusta keränneen teoksen lähtökohtana on auto-onnettomuudessa kuolleen Samuelin tarina. Tarinan kertoja alkaa selvittää, mitä Samuelille oikein tapahtui. Samuel itse oli ruotsalaisen äidin ja pohjois-afrikkalaisen isän poika, joka työskenteli maahanmuuttovirastossa. Haastattelemalla Samuelin läheisiä, sukulaisia ja ystäviä, ja omiinkin muistoihinsa tukeutuen kertoja alkaa rakentaa kuvaa Samuelista ja hänen viimeisestä elinpäivästään. Tarinan edetessä käy selväksi, että eri ihmisillä on ollut erilainen käsitys Samuelista ja hänestä on myös piirtynyt eri puolia esiin eri ihmisten seurassa.

Samuelin tarinan kautta Khemiri raaputtaa esille ruotsalaisen kansankodin pimeämpää puolta, maahanmuuttajiin kohdistuvaa syrjintää ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Kertojat ovat pääosin toisen polven maahanmuuttajia ja teema tulee esille myös Samuelin työn kautta.

Monista minä-kertojista rakentuva tarina ei ole maailman helpoiten seurattavissa ja ainakin itse jouduin välillä hyppimään sivuja takaisinpäin tarkistamaan, että kuka olikaan nyt äänessä. Välillä kertoja saattoi vaihtua kesken kappaleenkin. Tekstin rytmitys ja lyhyet kappaleet toisaalta tekevät kirjasta myös mukavan ja suhteellisen vaivattoman lukukokemuksen.

Useiden kertojien käyttäminen on kutkuttava valinta ja alleviivaa yhtä kirjan teemoista: muistamista ja sitä, miten epäluotettavia muistinvaraiset asiat voivat ollakaan. Myös Samuel itse kärsii muistamisen vaikeudesta. Hän haluaakin kirjoittaa kaikki kokemuksensa ylös, ettei vain hävittäisin niitä.

Luin vähän aikaa sitten Minna Rytisalon Lempi-kirjan, jossa niin ikään kerrotaan päähenkilöstä sivuhenkilöiden kautta, aivan kuten tässäkin teoksessa Samuelin tarinan rakentavat hänen läheisensä ja tuttavansa. Siinä missä Lempi jäi hieman etäiseksi, Khemirin tarinassa Samuel onnistuu tulemaan lähelle lukijaa. Se on Khemirin taidokkaan kerronnan ansiota.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #6 (kirjassa on monta kertojaa).

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista
Allt jag inte minns
Suom. Tarja Lipponen
2015, Johnny Kniga
291s.
Kansi: Maria Mitrunen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s