Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta

Pidin valtavasti Iida Rauman esikoisteoksesta, Katoamisten kirjasta. Rauman toinen, Seksistä ja matematiikasta, asettuikin näin luontevasti lukulistalle jo heti ilmestyttyään. Se on temaattisesti moninainen. Aiheita on monta ja ne ovat isoja, sellaisia kuin ilmastonmuutos, seksuaalinen väkivalta, tieteen ylivertaisuus ja ihmisen pienuus.

Kirja alkaa pysäyttävällä kuvauksella raiskauksesta. Uhrina on Erika, Saksassa kansainvälistä uraa luova matemaatikko. Erika on tottunut hallitsemaan itsensä ja elämänsä, mutta löytääkin itsensä yhtäkkiä alistetusta asemasta. Erika pakenee kokemustaan takaisin Suomeen, mutta tapahtunut seuraa häntä myös sinne. Pian tarina sinkoutuu Erikan ja tämän kehitysvammaisen siskon, Emilian, lapsuuteen ja nuoruuteen.

Järkyttävät asiat eivät tallennu mieleen samoin kuin arkiset. Väkivalta ja onnettomuudet muuttavat tapaamme muistaa. Sen sijaan, että kääntäisimme tapahtuneen sanoiksi, verbaaliseksi rakennelmaksi, joka on kerrottavissa muille, pelko, tuska ja niihin liittyvä hormonaalinen shokki vaikuttavat tajunnantilaamme ja pitävät huolen, että pahin jää mieleen yksityiskohtaisina aistimuksina, valokuvantarkkoina kuvina, kehon tuntemuksina ja äänihavaintoina, jotka kaikuvat korvissa yhä kirkkaina ja onttoina kuin tapahtumahetkellä.”

Rinnakkaisessa tarinassa hypätään vastikään sukupuolensa korjanneen Tuovin maailmaan. Tuovi työskentelee kirjastossa ja on huolissaan ympäristön tilasta. Erikan ja Tuovin polut kohtaavat yllättävällä tavalla. Kirjan kolmantena päähenkilönä on molempien tuttu, Annukka, joka hylkää orastavan uransa matemaatikkona heittäytyäkseen taiteilijaksi.

Kolmen päähenkilön tarinat kietoutuvat yhteen heidän välisten suhteidensa kautta. Siinä missä Erika ja Tuovi kipuilevat kokemustensa ja tunteidensa kanssa, Annukassa on rentoutta ja rempseyttä – jota toki myös alleviivataan Annukan vahvalla murteella.

Rauman kirjoista molemmissa on yhtenä aiheena ollut vallankäyttö ja kontrolli, kohdistui se sitten itseen tai muihin. Matematiikka (tiede, johon Rauma on kirjaansa varten tehnyt huolellista taustatyötä) eksaktiudessaan ilmentää tarinassa Erikan tarvetta hallita ympäröivää maailmaa. Samaan aikaan maailmassa tapahtuu asioita, joita ei voi kontrolloida.

Erika ei ollut ikinä pitänyt luonnontieteiden induktiivista todistusta suuressa arvossa. Se että jokin on tapahtunut aina tietyllä tavalla, ei todellakaan takaa, etteikö jonain päivänä voisi olla toisin. Matematiikassa yksittäistapauksiin perustuvia tuloksia ei edes lasketa tiedoksi ja hyvästä syystä. Havainto on kapea, aina puolueellinen ja vääristynyt, ja maailma täynnä ainutkertaista outoutta. Toki Erika kykeni myöntämään, että arkielämän kannalta voi olla käytännöllistä uskoa, ettei lattia vajoa alta, että painovoima pitää kehon maassa eikä kukaan ota automaattiasetta metroon. Mutta sitten koittaa päivä, jona tapahtuu se, mitä ei pitänyt tapahtua, aurinko ei nouse ja joku odottaa rappukäytävässä. Ja kun luottamus induktioon on mennyt, ei ole paljoa jäljellä, jos haluaa operoida konkretian maailmassa, nousta aamulla sängystä, mennä kauppaan ja töihin ja ajaa metrolla.”

Hallitsemattomuutta ilmentää myös ilmastonmuutos. Ihmisen kyvyttömyys tai haluttomuus toimia riittävästi ympäristökatastrofin estämiseksi häilyy teoksessa taustateemana.

Parisuhteet, ja erityisesti seksi, näyttäytyvät usein pikemminkin raadollisina kuin hellinä. Ilahduttavaa on Rauman tapa häivyttää sukupuoli taustalle. Heterous ei ole normi, eikä sukupuolta edes tuoda vahvasti esille. Tuovin transsukupuolisuus ei nouse erikseen käsiteltäväksi teemaksi.

Rauman teos on sekoitus erilaisia genrejä. Teoksen juonilinjat rönsyilevät paikoitellen hieman epätasaisesti, eivätkä kaikki niistä nivoudu yhteen täysin luontevasti, mutta Rauman kerronta on nautinnollista luettavaa, vaivatonta ja kirkasta.

Osallistun tällä kirjalla Helmet 2017 -lukuhaasteeseen #28 (kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan).

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta
2015, Gummerus
475s.
Kansi: Tuomo Parikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s