Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Toinen kirja

Siinä missä Knausgårdin massiivisen omaelämäkerrallisen Taisteluni-kirjasarjan ensimmäinen osa keskittyi miehen lapsuuteen ja nuoruuteen, toinen osa hyppää nopeasti lapsiperhearkeen. Karl Ove on muuttanut Norjasta Ruotsiin ensin ystävänsä Geirin luokse. Sitten hän tapaa tulevan toisen vaimonsa Lindan, jonka kanssa he saavat kolme lasta, Vanjan, Heidin ja Johnin.

Toinen osio keskittyy pitkälti lapsiperhearkeen ja erityisesti Karl Oven ja Lindan väliseen suhteeseen: salamarakastumisesta onnellisen perhe-elämän ensiaskeleisiin. Sitten Lindalla todetaan kaksisuuntainen mielialahäiriö. Sairaus sävyttää myös perhe-elämää. Täyttä synkistelyä kirja ei kuitenkaan ole.

Knausgård hauskuuttaa esimerkiksi kommentoimalla uutta kotimaataan Ruotsia ja vertailemalla sitä Norjaan.

Ruotsi oli paskamaa. Kaikki nuoret naiset joivat niin paljon vettä että se pursui heiltä korvista, he luulivat että se oli hyödyllistä ja terveellistä, mutta siitä ei ollut muuta seurausta kuin että nuorten pidätyskyvyttömien määrä oli kasvanut räjähdysmäisesti. Lapset söivät täysjyväpastaa ja täysjyväleipää ja kaiken maailman omituisia karkeita riisilajeja, joita heidän mahansa ei pystynyt sulattamaan, mutta ei se haitannut, koska se oli hyödyllistä, se oli ravitsevaa, se oli terveellistä.”

Tämä on kaunis kaupunki, mutta kylmä kuin jää. Voit viettää täällä koko ikäsi joutumatta lähikosketuksiin kenenkään kanssa. Kaikki on rakennettu niin ettei tarvitse koskettaa ketään. Katso liukuportaita, hän sanoi ja nyökkäsi halliin päin – Oikeassa reunassa seisotaan, ja ohi kävellään vasenta reunaa pitkin. Oslossa olen aina ihan järkyttynyt kun ihmiset törmäilevät toisiinsa.”

Hauskaa tarttumapintaa tarjoaa myös Karl Oven totutteleminen isyyteen – suhteessa lapsiinsa – ja lapsiperheellisen rooliin – myös suhteessa ympäröivään maailmaan. Pohjoismaalainen perheenisä on instituutio, johon liittyy vahvat tavat ja rituaalit, joita Karl Ove sitten opettelee, eikä täysin kommelluksitta. Näille rooleille ja normeille hymähtely on pikemminkin lohdullista kuin ylimielistä.

Taisteluni-sarjan kirjat eivät etene kronologisesti vaan ne hyppelehtivät tässäkin osassa nuoruuden ja nykyhetken välillä. Hyppelehtiminen ei kuitenkaan yllättäen tee lukukokemuksesta vaikeaselkoista.

Myös kakkososan kohdalla päädyin miettimään samaa kuin ensimmäisessä: miten tätä jaksaakaan lukea. Loppujen lopuksi suhteellisen tapahtumaköyhää tarinaa, jossa keski-ikäinen taiteilijamies reflektoi itseään ja lähipiiriään. Jälleen päädyn myös samaan lopputulokseen: kieli on vaivatonta, sujuvaa ja (myös nuorehkolle naisihmiselle yllättäen) samaistuttavaa. Toisaalta se on myös armottoman paljasta ja rehellistä.

Knausgård on joutunut teoksistaan tilille erityisesti paljastaessaan intiimejä asioita muista ihmisistä, mutta hän on myös itse lukijan edessä alaston, eikä välttele paljastamasta nurjempiakaan puolia itsestään.

Koko aikuiselämäni ajan olen pitänyt etäisyyttä muihin ihmisiin, se on ollut selvitytymiskeinoni. Ajatuksissani ja tunteissani pääsen muita ihmisiä niin uskomattoman lähelle, eikä heidän siksi tarvitse muuta kuin vilkaista minua torjuvasti sekunnin ajan, kun myrsky jo puhkeaa sisimmässäni.”

On silti ymmärrettävää, että Knausgårdin lähipiirissä teossarja on herättänyt tunteita. Lindan sairaudenkuvaus ja myös hänen alkoholisoituneen äitinsä tarinat ovat välillä karua luettavaa.

Knausgårdilla on taito kirjoittaa arkiseen – ja todella, todella arkiseen – elämään sävyjä ja tuntoja, jotka kuvaavat ihmisen tunneskaalaa laidasta laitaan. Siksi sitä jaksaa lukea.

Osallistun tällä kirjalla Helmet 2017 -lukuhaasteeseen #36 (elämäkerta tai muistelmateos).

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Toinen kirja
Min Kamp. Andre bok
Suom. Katriina Huttunen
2012, Like
639s.
Kansi: ei mainittu

Yksi kommentti artikkeliin ”Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Toinen kirja

  1. Paluuviite: Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Kolmas kirja | Sivumerkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s