Jonathan Franzen: Purity

Olen suurten (pohjois-)amerikkalaisten kertomusten ystävä. Jontahan Franzen on ehkä tällaisten kertomusten isä, tai ainakin setä.

Purity kuvaa melko tavanomaista nuorta naista, Purity Tyleria, jota kutsutaan Pipiksi. Neuroottisen yksinhuoltajaäidin ainokainen, parikymppinen Pip asuu kommuunissa vallatussa talossa Kaliforniassa. Pip on elämänsä taitekohdassa etsimässä itseään ja mielekästä tekemistä elämälleen. Sitten hän tapaa saksalaisen Annagretin, joka houkuttelee hänet mukaan hieman epämääräiseen, tietovuotoihin liittyvään Sunlight-projektiin. Projekti johdattelee Pipin Kolumbiaan ja liikkeen karismaattisen, ”julianassangemaisen” johtajagurun, Andreas Wolfin luokse.

Kalifornian Oaklandin ja Kolumbian lisäksi tarinassa liikutaan Wolfin menneisyyden Itä-Saksassa. Näiltä ajoilta löytyy myös avaimia kirjan nykyhetken tapahtumiin. Franzenilla on tuttuun tapaan laaja henkilögalleria, josta erottuvat ainakin tutkiva tietovuotojournalisti Tom Aberrant sekä tämän vaimo Leila.

Kirjassa on tragikoomisuus ja absurdius sekoittuvat arkiseen, periamerikkalaiseen elämänmenoon, kuten Franzenilla usein. Tunnistettavaa on myös Franzenin tapa käsitellä perhettä.

Franzenia on pidetty miehisenä kirjailijana ja jopa naisvihamielisenä. Naiset ovatkin usein hänen kirjoissaan stereotyyppisiä, vähän hysteerisiä ja miehet vaimoihinsa kyllästyneitä. Purity ei välttämättä ole maailman sävykkäin päähenkilö, mutta toisaalta ei miehiäkään kovin korkealle tässä tarinassa nosteta – tai ainakaan samalla heille vähän naureskelematta.

Andreas Wolfin hahmo tavoittaa hyvin palvotun mutta ristiriitoja täynnä olevan johtajagurun arkkityypin, kliseitä kaihtamatta.

Purity on ehtaa juonivetoista kertomakirjallisuutta, joka suorastaan pursuaa eri teemoja. Franzenin tapa käsitellä niitä ei välttämättä ole maailman syvällisin, mutta kerronta on niin mukaansaimaisevaa, että sitä lukee nautiskellen. Rönsyilevä juonikuvio pysyy Purityssa aika hyvin kasassa, vaikka onkin paikoitellen yliampuvaa.

Osallistun tällä kirjalla Helmet 2017 -lukuhaasteeseen #38 (kirjassa mennään naimisiin).

Jonathan Franzen: Purity
Suom. Raimo Salminen
2015, Siltala
600s.
Kansi: Jonathan Pelham

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s