Jonathan Franzen: Muutoksia

Jonathan Franzen on Muutoksia-kirjallaan tyylinsä ytimessä: periamerikkalaisessa perhekuvauksessa yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Teoksen keskiössä on Lambertin perhe, Yhdysvaltain Keskilännessä elävät, jo eläkeikäiset vanhemmat ja heidän kolme aikuista lastaan perheineen.

Isä Alfred on eläköitynyt rautatietyöläinen, alituisesti ärsyyntynyt murahtelija. Vaimo Enid on karikatyyri aviomiestään ja lapsiaan hössötyksellään rasittavasta kotirouvasta. Lapset Gary, Chip ja Denise kamppailevat töidensä ja rakkauselämiensä kanssa. Gary on pankkiiri ja perheenisä, jota vaivaa vaimon kasvatusmenetelmät. Chip on suhdehairahduksen vuoksi työnsä yliopistonopettajana menettänyt ajelehtija. Denise on kokki, joka niin ikään suhteidensa seurauksena menettää viimeisimmän työpaikkansa.

Enid kutsuu vastahakoiset lapset koolle jouluksi, ”vielä yhdeksi jouluksi yhdessä St. Judessa”. Alfred on alkanut kärsiä dementiasta ja Enid haluaa keskustella lastensa kanssa tämän hoidosta.

Lambertin perheenjäsenten välisiin suhteisiin sekoittuvat talouden ja yhteiskunnan virtaukset. Eletään talouskasvun aikaa, mutta sen vaikutukset näkyvät perheenjäsenten elämissä eri tavoin. Franzenilla on kirjoissaan usein kuriositeettina eri aloja, joihin hän päähenkilöidensä kautta on perehtynyt. Nyt näitä ovat esimerkiksi lääkeyritysten bisnekset ja sijoitusmaailman kiemurat. Eläköityneiden vanhempien kautta kirjassa sivutaan myös vanhustenhuoltoa.

Franzen kuvaa tuttuun tapaan monipuolisemmin mieshenkilönsä. Vaimot, äidit ja siskot ovat hahmoja, joita miespäähenkilöiden, isien, veljien ja aviomiesten, täytyy kestää ja joiden kanssa täytyy tulla toimeen.

Hän oli collegen historian ainoa miesprofessori, joka oli opettanut feminismin teoriaa, ja hän ymmärsi miten tärkeää naisille oli, ettei ’menestystä’ rinnasteta siihen että joku ’on saanut miehen’ ja ’epäonnistumista’ siihen että joku ’ei ole saanut miestä’, mutta yhtä kaikki hän oli yksinäinen heteromies, eikä yksinäisellä heteromiehellä ole vastaavaa anteeksiantavaa maskulinismin teoriaa auttamassa tästä pinteestä, tästä kaiken naisvihan avaimesta: Kun miehestä tuntuu, ettei hän pysty elämään ilman naista, hän tuntee itsensä heikoksi; ja kuitenkin, kun miehellä ei ole elämässää naista, hän kadottaa toimijuuden ja erilaisuuden tunteensa, joka, olipa se hyvä tai huono asia, on hänen miehisyytensä perusta.”

Yhteiskunnallistenkin muutosten edessä pysyvyyttä edustaa perhe – ainakin siltä näyttäisi Franzenin kirjan valossa. Eri suuntiin räpistelevinäkin perheenjäsenet löytävät toisensa yhteisen huolen hetkellä.

Muutoksia on kokonaisuutena Franzenin ystäville taattua laatua. Herkullisia henkilöhahmoja ja joutuisaa juonenkuljettelua mielenkiintoisilla yksityiskohdilla ja miljöillä höystettynä.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #26 (sukutarina).

Jonathan Franzen: Muutoksia
The Corrections
Suom. Raimo Salminen
2011, Siltala (2002)
623s
Kansi: Kirsikka Mänty / George Marks, Getty Images

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s