Erlend Loe: Niin loppuu maailma – sellaisena kuin me sen tunnemme

Erlend Loe jakaa jostain syystä vahvasti mielipiteet. Osaa ärsyttää Loen naivistinen tyyli suunnattomasti, osa puolestaan tykkää. Minä kuulun jälkimmäisiin. Loe on harvoja kirjailijoita, joiden kirjoja lukiessa olen purskahtanut nauramaan ääneen. Nykyaikakritiikki (nykyaikaisten ”kotkotusten”, kuten internet, työelämä, digiaika, vuoksi valittaminen) voi olla hyvinkin väsynyttä, mutta Loen käsissä ei.

Niin loppuu maailma – sellaisena kuin me sen tunnemme jatkaa Loen aiemmista kirjoista tutun Doppler-nimisen miehen tarinaa. Doppler on jättänyt perheensä ja asettautunut kolmeksi vuodeksi metsään mietiskelemään, seuranaan vain Bongo-hirvi. Nyt hän on asettautunut puuhun perheensä – vaimon, kolme lasta ja vaimon uusi mies Egile Hegel, joka edustaa tietenkin likimain kaikkea mikä Dopplerin mielestä on maailmassa pielessä – lähelle, jotta voi jatkaa näiden elämänmenon seuraamista. Sitten eräänä päivänä hän päättää laskeutua alas puusta ja mennä takaisin kotiin. Mutta koti ei tietenkään ole enää hänen.

”Järjestelmäkehitysfirma. Niinpä tietenkin, Doppler ajatteli. Egil Hegel kuuluu niihin jotka kehittävät järjestelmiä ja signaaleja. Hän lisää ihmishälyä, epäääräisyyksiä ja vaikeasti tulkittavia katseita, tunnelmia, viestejä ja tunteita. Kuinkas muutenkaan. Metsässä viettämiensä vuosien aikana Doppler oli alkanut suhtautua järjestelmiin päivä päivältä epäluuloisemmin.”

Kotona Doppler yrittää sopeutua vanhaan elämäänsä ja perhe häneen, mikä ei tietenkään suju mutkitta. Doppler yrittää päästä selville maailmasta ja perheestään, mutta kumpikaan ei oikein luonnistu.

”Hän ei ymmärtänyt, vaikka ehkä sisimmässään aavistikin, että juuri kurjuudessa märehtiminen on internetin ydintehtävä. Internetin ovat kehittäneet vallankumoukselliset, joiden tavoite on iskostaan ihmisten tajuntaan, kuinka huonosti asiat oikeasti ovat. Se on maailman tehokkain työkalu perustusten horjuttamiseen. Toimittamaton ja suodattamaton informaationpaljous estää asiantuntijoita pääsemästä ääneen. Kaikki pannaan samalle viivalle, ja ne, jotka osaavat muotoilla sanottavansa ymmärrettävästi, ytimekkäästi ja karismaattisesti, saavat mielipiteensä esiin. Doppler luki ja luki. Ja käsitti maailmanlopun olevan tulossa.”

Dopplerille maailman mädättäjiä ovat järjestelmät, erityisesti internet ja ihmisten elo ”rajapinnoilla” ja ”tunteissa”. Loen yhteiskuntakritiikki on lempeän piikittelevää. Parhaimmillaan se tarjoaa hulvatonta näkökulmaa ajan hullutuksiin – kuten ainaiseen rajapinnalla olemiseen – mutta äityy heikoimmillaan paasaukseen.

”Blogi jossa kerrotaan omista lapsista ja kaikesta hassusta mitä he tekevät ja sanovat – maailmanlopun merkki.”

Onneksi tarinaa rikastuttavat myös absurdit juonenkäänteet. Tällaisia ovat esimerkiksi Dopplerin työnhaku ja päätyminen pornobisnekseen. Hullunkuriset mutta lakonisesti ja normalisoiden kerrotut käänteet ovat Loen romaanien suola. Hämmentävien tapahtumaketjujen kautta Doppler lopulta löytää myös tiensä ja rauhan.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #1 (kirjassa muutetaan).

Erlend Loe: Niin loppuu maailma – sellaisena kuin me sen tunnemme
Slutten på verden slik vi kjenner den
Suom. Outi Menna
2016, Johnny Kniga
319s.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s