Orhan Pamuk: Lumi

Päähenkilönä on runoilija Ka, joka on kotoisin Istanbulista mutta asunut 12 vuotta poliittisena pakolaisena Saksassa. Tarinan alussa Ka palaa kotimaahansa toimittajan roolissa tekemään juttua Karsin kaupungissa epidemian lailla riehuvasta nuorten naisten itsemurha-aallosta sekä alueella järjestettävistä paikallisvaaleista. Lisäksi Ka on tullut kaupunkiin etsimään nuoruudenrakastettuaan Ipekiä. Pian kaupungin poliittiset tapahtumat kuitenkin vetävät Kan mukaansa. Samaan aikaan lähes ennennäkemätön lumimyräkkä tukkii kulkureitit ja saartaa kaupungin niin, että sieltä pakeneminen käy mahdottomaksi.

pamuk_lumi

Lumi on turkkilaisen Nobel-palkitun Orhan Pamukin moderni kuvaus poliittisesta tilanteesta Turkissa. Lumi toimii tarinassa sekä symbolisena että konkreettisena luonnonvoimana, pehmeydellään ja puhtaudellaan se toimii kontrastina poliittiselle sekamelskalle ja raa’alle väkivallan kuvaukselle.

Teoksen kieli on runollista ja kaunista, ja kerronta jopa unenomaista, mitä korostaa myös kertojaratkaisu. Romaanin kertojana toimii ulkopuolinen, päähenkilö Ka:n selvästi tunteva henkilö. Toisaalta kerronta on piikikkään terävää ja suorapuheista tekstiä, joka ruotii niin Turkin poliittista todellisuutta kuin kulttuurista tilaakin aina uskontoa myöten.

Voi olla, ettei yleisö oikein kuullut kun Funda Eser kertoi, miksi kiukkuinen tyttö oli heittänyt pois huntunsa ja ettei vain ihmisen vaan koko kansan suurin aarre löydy vaatteista vaan sielusta, että meidän on nyt päästävä eroon hunnuista, huiveista, fetseistä ja turbaaneista, jotka mustaavat sielumme ja ovat takapajuisuuden symboleja, ja rynnättävä Eurooppaan, sivistyneiden ja modernien kansojen pariin, mutta koko sali kuuli takapenkkiläisten kiukkuisen vastauksen joka sopi tilanteeseen: ’Juokse sinä vain alasti Eurooppaan, juokse vaikka napa paljaana!’”

Romaani vaatii keskittymistä, sillä moninaiset juonenkäänteet ja sivuhenkilöt tekevät tarinasta ajoittain polveilevan. Toisaalta se myös tempaisee vimmaisesti mukaansa. Turkin poliittista tilannetta vähemmän tuntevallekin kirja tarjoaa aimo annoksen näkökulmaa maan sisäisiin jännitteisiin.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #50 (kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja).

Orhan Pamuk: Lumi
Kar
Suom. Tuula Kojo
2004, Tammi
532s.
Kansi: Markko Taina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s