Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Sirpa Kähkönen on historiallisten romaanien taitaja, jonka kirjoissa eletään usein sota-ajan Suomessa. Neidonkenkä sijoituu Kähkösen kotikaupunkiin Kuopioon. Kirja kuuluukin Kähkösen Kuopio-sarjaan – joiden muita osia en olekaan vielä lukenut. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1942, kesäkuulle. Sota häilyy taustalla, mutta tarina keskittyy kuvaamaan tavallisten kyläläisten elämää ja arkisia huolia sodan varjossa.

Mutta kaikissa aatteissa oli heikot kohtansa. Kaikki muuttuisi, kun sota saataisiin loppumaan, Kaikki helpottuisi, kun ihmisten ei tarvitsisi ponnistaa kaikkeaan valtakunnan hengissä pysymisen eteen. Kaikkea ehdittäisiin ja voitaisiin kyllä korjata.”

kähkönen_neidon

Tarina kertoo sodasta, muttei niinkään rintamasta vaan niistä, jotka jäävät kotiin. Kylmän sotatodellisuuden vastapainona miljöönä on kesäinen Kuopio ja sen asukkaat, joiden elämää kirjassa kuvataan yhden päivän ajan. Pääosia esittävät lapset, orvoksi jäänyt Juho Tiihonen ja suomalaissaksalainen Charlotta, mutta myös aikuisten näkökulmasta tapahtumia päästään tarkastelemaan. Moninaiseen henkilöjoukkoon kuuluu myös belgialainen toimittaja Marieke Candrix, joka pääsee tarkastelemaan kyläläisten elämää ulkopuolisen silmin.

Sodan kurjuus ja luoma epävarmuus häilyvät uhkaavasti yllä, mutta yhteisönkuvaukseen mahtuu myös iloa, lämpöä, toivoa ja romantiikkaakin. Sota näkyy katukuvassa esimerkiksi saksalaissotilaiden joukkoina, joihin kyläläiset suhtautuvat ristiriitaisesti.

Kähkönen kirjoittaa rauhallisesti. Kieli on viehättävää mutta yllätyksetöntä. Ehkä tarinasta saisi enemmän irti, jos olisi tutustunut sen päähenkilöihin kirjasarjan muissa osissa. Kirja on kertomus yhdestä päivästä, lyhyestä häivähdyksestä elämää, ja ainakin minulle se myös jäi sellaiseksi: pieneksi tarinan häivähdykseksi, joka ei onnistunut jättämään sen syvempää kokemusjälkeä.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #8 (Suomen historiasta kertova kirja).

Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä
2009, Otava
358s.
Kansi: Paavo Poutiainen / Piia Aho

Yksi kommentti artikkeliin ”Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

  1. Paluuviite: Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet | Sivumerkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s