Pirjo Hassinen: Kalmari

Kalmari on jatkoa Hassisen muutama vuosi aiemmin julkaistuun Popula-kirjaan. Nyt juonen keskiöön on otettu Populassakin esiintynyt populistipuolueen johtaja – elävästä elämästä esikuvansa selvästi hankkinut – Jukka Kalmari.

Hassinen_Kalmari

Siksi Jukka Kalmari ja siksi Popula-puolue, koska kenenkään sitä ennalta näkemättä, 2010-luvulla, jostain alkoi vyöryä sakkia joka häpesi konservatiiviperkeleitään ja pierunhajuisia täkkejään yhtä vähän kuin uusia seinästärepäistyjä edustajiaan, joita he äänestivät eduskuntaan. Ja ne ihmiset kulkivat tavallisen suomalaisen valepuvussa. Tavallisia suomalaisia he olivatkin, heissä oli vain se ruma, itsekäs, vieraista elämäntavoista ja muusta maailmasta piittaamaton ja ymmärtämätön karvapallero noussut pintaan.”

Kirjassa entinen pariskunta – Katja ja Kaius – alkavat penkoa Kalmarin menneisyyttä kirjoittaakseen tästä paljastuskirjan. Pian he saavat käsiinsä Kalmarin nuoruuden päiväkirjan. Hommaan he palkkaavat sensaatiojuttuja tehtailleen julkkistoimittaja Marken. Pian ilmeneekin ainakin Kalmarin ideologian valossa arkaluontoisia seikkoja Kalmarin perhesuhteisiin liittyen ja tutkijoilla on käsissään aarre. Mutta miten sen käyttäisi yhteisen hyvän edistämiseen?

Marke sanoi, että häntä oli aina häirinnyt se yleys, jolla ihmiset kaivoivat esiin sukujensa vaiheet sisällissodan ajoilta. Jokaisella oli ukin ukki tai isoisoeno, joka oli joko ammuttu punaisena tai sitten valkoiseksi epäiltynä punaisena tai punaiseksi epäiltynä valkoisena tai viattomana valkoisena. Siitä tragediasta söi koko suku monen sukupolven ajan!”

Kalmari on tuttu jo Hassisen kirjasta Popula, mutta teokset toimivat myös itsenäisinä osina. Populasta ei ole siirretty muita hahmoja Kalmariin. Ex-aviopari on mielenkiintoinen lähtökohta tarinalle. Jotenkin Kaiuksen ja Katjan suhde ei kuitenkaan tunnu uskottavalta. Katja kamppailee parisuhdehaasteiden kanssa miehensä Arton kanssa. Kaius puolestaan tuntuu vain kulkevan mukana.

Hassisen kieli on jälleen konstailematonta. Loppu on kyllä tyylikäs ja saa kaikessa naiiviudessaan uskomaan, että toivoa on.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #17 (kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa).

Pirjo Hassinen: Kalmari
2016, Otava
304s.
Kansi: Päivi Puustinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s