Alexander McCall Smith: Nainen joka käveli auringossa

Botswanaan sijoittuva Mma Ramotswe tutkii -sarja on noussut suosituksi ympäri maailman. Kepeät ”hyvänmielendekkarit” leppoisasta mutta terävästä salapoliisisista, Mma Ramotswesta ja tämän yksityiskohdantarkasta apulaisetsivä Mma Makutsista ovat herättäneet ihastusta ympäri maailman.

Vaikka sarja luokitellaan dekkarihyllyyn, jännitystä tai kovinkaan kiperiä mysteereitä niistä on turha etsiä. Selvitettävät tapaukset ovat usein pettävien aviomiesten varjostamista tai kadonneiden henkilöiden etsimistä.

”Hän katsoi taivaalle ja muisti isänsä kerran sanoneen: ’Kun katsoo taivaalle, mieleen tulevat kaikki ne asiat, joita juuri sillä hetkellä pitääkin ajatella.’”

Mma Ramotswe-sarja ratsastaa leppoisuudella ja hyvällä mielellä. Elämä kulkee tarinoissa verkkaisesti ja aina välillä pysähdellään selvittelemään totuuksia Botswanasta, botswanalaisista tai vaikkapa aviomiehistä.

Eikä sanomalehdissä muutenkaan ollut mitään kovin yllättävää, koska ihmiset tekivät aina samoja asioita. Heissä ei näy merkkiäkään muutoksesta, mietti Mma Ramotswe; he tekevät kaiken samalla tavalla kuin ovat aina ennenkin tehneet. Lehdillä olisi paljon enemmän uutisoitavaa, jos he jonain päivänä eivät tekisikään sitä mitä heiltä odotetaan. Ja nepä vasta olisivat uutisia ne: Valtiovarainministeri ei tee uusia lupauksia tai Rikostilastoissa ei näy nousua tänä vuonna tai Vesiasiainministeri ei sano mitään uudesta vesijohtojärjestelmästä.”

Nainen joka käveli auringossa on jo sarjan 16. osa. Tällä kertaa tarinassa Mma Ramotswe jää vastahakoisesti ensimmäistä kertaa elämässään lomalle salapoliisitoimistonsa Naisten etsivätoimisto numero 1:n johtajan tehtävästä. Vastuu hommien jatkumisesta siirtyy apulaisetsivä Mma Makutsille, joka on enemmän kuin halukas saamaan lisää vastuuta. Mma Ramotswella on kuitenkin vaikeuksia irrottautua työstä ja siirtää vastuuta Makutsille, mikä aiheuttaa pientä konfliktinpoikasta myös naisten välille.

Mma Makutsin ja Mma Ramotswen välinen työnjako ja suhde ei ennenkään ole ollut täysin mutkaton. Naisten välillä on rutkasti arvostusta ja jonkinlaista ystävyyttä mutta samanaikaisesti myös ikuista pientä valtataistelua. Mma Ramotswen kyvyttömyys päästää hetkeksi irti vallan kahvasta nostaa piilevät konfliktit esille.

Mma Ramotswe -sarja tarjoaa stressintöntä viihdettä ja jokseenkin viehättävää mutta kevyttä luettavaa. En kuitenkaan oikein aina tiedä mitä McCall Smithin luomista hahmoista tai maailmasta pitäisi ajatella. Liekö syynä tekstin hilpeä tai ”isällinen” kerrontatyyli, tarinoista jää jossain määrin hieman ”siirtomaaisäntämäinen” ja holhoava maku suuhun. Varsinkin miehet esitetään tarinoissa yksinkertaisina olentoina, joita naisten on vain siedettävä tai sitten kasvatettava.

Mma Ramotswe epäröi: ’Luulen että osa heistä on. Kaikki heistä eivät ehkä pidä miehistä kovin paljon. He haluavat mieluummin olla toisten naisten seurassa.’ J.L.B. Matekoni tuijotti häntä. ’Kuulin sellaisesta yhtenä päivänä. Olen kuullut näistä asioista.’ Mma Ramotswe kohautti harteitaan. ’Erilaiset ihmiset pitävät erilaisista asioista, rra.’”

Botswana näyttäytyy McCall Smithin kirjoissa esimerkillisenä Afrikan maana, jossa asuu hyviä, kuuliaisia ja ahkeria ihmisiä. Virkistävää sinänsä on romaani Afrikasta, joka ei kerro vain kurjuudesta, sodista, ihmisoikeusrikkomuksista ja köyhyydestä. Tilastojen valossa Botswana onkin Afrikan mantereen mittakaavassa suhteellisen vauras ja vakaa. Positiivistenkin mielikuvien herättämisessä liika yksinkertaistaminen kuitenkin särähtää ainakin omaan korvaan.

Ongelmistaan huolimatta jokin kirjasarjassa ja sen päähenkilön elämänasenteessa vetää tarttumaan niihin kerta toisensa jälkeen. Sinänsä jo se, että päähenkilöinä on naisia, jotka eivät ole vääryyksien uhreja vaan vahvoja toimijoita, jotka ottavat asiat itse hoitaakseen, on oma pieni vallankumouksensa. Lukutapoja voi siis näissäkin kirjoissa olla monta.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #11 (kirjassa käy hyvin).

Alexander McCall Smith: Nainen joka käveli auringossa / Mma Ramotswe tutkii
The woman who walked in sunshine
Suom. Outi Järvinen
2017, Otava
335s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s