Ian McEwan: Pähkinänkuori

Ian McEwanin tarinoissa aivan tavalliset ihmiset tempautuvat mitä erikoisimpien tapahtumien pyörteisiin. Niin tälläkin kertaa. Pähkinänkuoressa kertojaratkaisu on vähintäänkin omalaatuinen: kertojana on nimittäin naisen vatsassa kasvava sikiö.

Pähkinänkuori-kansi

Nainen on Trudy, joka on naimisissa runoilija John Caimcrossin kanssa. Trudy on kyllästynyt liittoonsa ja himoitsee miehensä veljeä, kaikinpuolin aviomiehen vastakohtana näyttäytyvää Claudea. Pelkkä eron ottaminen tilanteen ratkaisemiseksi ei riitä, sillä Trudylla ja Claudella on rahavaikeuksia ja John puolestaan omistaa talon, jonka pariskunta tarvitsisi. Kolmiodraamaan kietoutuvan petoksen suunnittelua ”todistaa” Trudyn vatsassa kehittyvä sikiö kohdusta käsin.

Romaaninsa juonen McEwan ammentaa Shakespearen Hamletin tarinasta, jonka hän on siirtänyt nyky-Englantiin. Tarina on sekoitus pohdintaa ikiaikaisista teemoista, kuten koston oikeutuksesta, rakkaudesta ja kuolemasta, ja toisaalta salapoliisimaista jännityskertomusta.

Kirjan henkilöissä on paljon ristiriitoja ja vastakkaisuuksia. Toisaalta on alkoholisoituva, siivottomasti elävä äiti, tämän runollinen ja kaiken sietävä aviomies, roistomaiseksi pelkistyvä petturisetä sekä kaiken keskellä sikiö, joka vaikuttaa henkilöistä kaikista sivistyneimmältä ja hyväntahtoisimmalta.

McEwanin absurdi asetelma vilisee mustaa huumoria. Se ei kipua McEwanin suosikkikirjoihini, mutta hurmaa silti kaikessa eriskummallisuudessaan.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #46 (kirjan nimessä on vain yksi sana).

Ian McEwan: Pähkinänkuori
Nutshell
Suom. Juhani Lindholm
2016, Otava
200s.
Kansi: Jonathan Gray

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s