Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Neljäs kirja

Knausgårdin omaelämäkerrallisen sarjan neljäs osa jatkaa suurin piirtein siitä, mihin kolmas osa jäi. Nyt päästään seuraamaan Karl Oven nuoruutta, 16 ja 18 vuoden kieppeillä. Samaan aikaan herää myös kiinnostus kirjoittamiseen ja kirjailijan ura alkaa orastaa.

Taisteluni neljäs kirja -kansikuva

Myös jo kolmannessa osassa esiin tullut isän ankaruus ja alkoholiongelmat saavat tilaa myös tässä kirjassa. Vanhemmat ovat eronneet ja vanha kotitalo on myyty. Isä asuu uuden vaimonsa kanssa kauempana ja isovelikin on muuttanut omilleen.

Tuona syksynä muodostui kuvio. Isä joi joka viikonloppu, eikä silloin ollut väliä tulinko käymään aamupäivällä vai iltapäivällä, lauantaina vai sunnuntaina, mutta arkisin hän ei juonut, tai ainakin hän joi paljon vähemmän, lukuun ottamatta ehkä yhtä viikkoa illasta jolloin häneltä karkasi käsistä, silloin hän soitteli kaikille tutuilleen, myös minulle, ja vaahtosi jostakin.”

Karl Ove työskentelee opettajana ja toimittajana saadakseen toimeentuloa. Töidenkin lomassa siintää haave kirjailijuudesta. Tätä varten hän työstää novellikokoelmaa, jonka tekstejä hän luetuttaa esimerkiksi veljellään.

Et kai luule että kukaan haluaisi julkaista noita? Oletko tosissasi? Jumalauta, minä näyttäisin Yngvelle. Jumalauta, minä näyttäisin koko vitun paskamaailmalle kuka olin ja mistä minut oli tehty. Murskaisin jokaisin. Saisin heidät kaikki mykistymään. Niin saisin. Niin saisin. Sen tekisin, saatana. Minusta tulisi niin suuri ettei kukaan tavoittaisi minua. Ei kukaan. Ei kukaan. Ei koskaan. Ei milloinkaan. Minusta tulisi suurempi kuin kukaan. Siis ne vitun idiootit. Jumalauta, minä murskaisin heistä jokaisen. Minusta oli pakko tulla suuri. Pakko. Muussa tapauksessa voisin yhtä hyvin tappaa itseni.”

Neljännestä osasta piirtyy esiin aikuisuuden kanssa kipuileva, vimmainen nuorimies ja kirjailijanalku. Vapaa-ajasta iso osa menee musiikin parissa ja viinin kanssa läträtessä, naiskokeilujakin hankkiessa. Hän ahmii myös suuret määrät klassikkoteoksia. Merkittävä etappi Karl Oven elämässä on pääsy kirjoittajakouluun ja siten lähemmäs unelmaansa.

Neljäs osa ei nouse muiden tähänastisten osien yläpuolelle, mutta kiinnostavaa siinä on erityisesti kirjailija-Karl Oven alkuvaiheiden valottaminen. Knausgård kirjoittaa jälleen omaelämäkerrallista kuvausta ilman sen kummempia syväanalyyseja, konstailematta ja siten kuin asioiden on voinut kuvitella oikeastikin tapahtuneen.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #15 (kirjassa käsitellään jotain tabua).

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Neljäs kirja
Min kamp, fjerde bok
Suom. Katriina Huttunen
2010, Like
534s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s