Alexander McCall Smith: Kahvia komeille miehille

Ehdin vasta arvioimaan tuoreemman Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe tutkii -kirjasarjan 16.osan, Nainen joka käveli auringossa, jokin aika sitten. Nostin myös esille joitakin ongelmia, joita itselleni kirjoista välittyy. Totesin kuitenkin jo tuolloin, että jokin näissä botswanalaisen, Naisten etsivätoimisto nro 1:n elämää kuvaavissa kirjoissa jaksaa kiehtoa aina vaan. Kahvia komeille miehille on sarjan 15. osa eikä sekään tässä mielessä petä lupauksia.

Kahvia komeille miehille kansikuva

Tarinassa etsivätoimisto saa tutkittavakseen tapauksen, jossa eräiden sisarusten taloon on ilmestynyt nainen, joka on menettänyt muistinsa ja unohtanut koko menneisyytensä. Mma Ramotswe kumppaneineen ryhtyy selvittämään mystisen naisen historiaa. Samanaikaisesti Mma Makutsi, joka on vastikään mennyt naimisiin, päättää toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa oman kahvilan perustamisesta. Mma Ramotswe puolestaan joutuu palkkaamaan apuvoimakseen etsivätoimistoon laiskanlaisen Charlien. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan suunnitelmien mukaisesti, kummallakaan naisista.

Kirja on taattua Mma Ramotswe tutkii -sarjaa, eikä tuo varsinaisia yllätyksiä. Kerronta on jälleen lämminhenkisen hymähtelevää.

Tietenkin Mma Ramotswe ymmärsi, että puolisot eivät jaa aivan kaikkea. Hän itsekin kaipasi joskus aikaa ajatella naisten asioita, ja samalla tavalla J.L.B. Matekonin piti välillä pohdiskella rauhassa sitä, mitä miehet nyt pohdiskelevat. Mma Ramotswe tiesi, että jotkut naiset eivät pitäneet siitä, että heidän miehensä ajattelivat asioita ilman heidän lupaansa, mutta hän itse ei missään tapauksessa lukeutunut heihin.”

Piristävää sinänsä, että esimerkiksi Mma Makutsi ei avioliittostatuksensa myötä tyydy aviovaimon rooliin vaan lähtee heti toteuttamaan uusia yrityshaaveitaan. McCall Smithin kirjasarjassa tapahtumarikkaiden mutta leppoisten mysteerien sekaan on aina ujutettu myös opetuksia, tällä kertaa ainakin ystävyyden ja avunannon merkityksestä.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #11 (kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa).

Alexander McCall Smith: Kahvia komeille miehille
The Handsome Man’s DeLuxe Café
Suom. Outi Järvinen
2016, Otava
352s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s