Elena Ferrante: Uuden nimen tarina

Ferranten Napoli-sarjan toinen osa jatkaa pitkälti siitä, mihin ensimmäinen osa, Loistava ystäväni, jäi. Ystävykset Lenù ja Lila ovat kasvaneet teini-ikäisiksi ja valinneet erilaiset tiet. Lila on mennyt 16-vuotiaana naimisiin naapuruston pojan Stefanon kanssa. Pariskunta riitaantuu hääpäivänään ja Stefano pahoinpitelee Lilan jo hääyönä.

Uuden nimen tarina -kansikuva

Jo ensimmäisessä osassa oli näkyvissä orastavaa feminismiä. Naiseksi kasvaminen 1960-luvun Italiassa ei välttämättä ollut feminismin riemujuhlaa ja odotukset naiselle heijastuvat myös Lenùn ja Lilan elämään. Teini-ikäisinä nämä odotukset vain kasvavat, eikä perinteisestä mallista, jossa mies tekee työt ja nainen kasvattaa lapset ja hoitaa kodin, ole helppoa pyristellä irti.

Nyt yhtäkkiä näin selvästi naapurustomme muutkin perheenäidit. He olivat hermostuneita, alistuvia. He vaikenivat huulet kireinä ja hartiat köyryssä, tai sitten he huusivat kurkku suorana lapsilleen jotka raastoivat heidän hermojaan. He laahustivat laihoina luuviuluina, silmät ja posket kuopalla, tai sitten heillä oli leveät takapuolet, paisuneet nilkat, raskas rintavarustus, ostoskassit ja helmoissaan pikkulapset, jotka kinusivat päästä syliin. […] Milloin tuo muutos oikein alkoi? Taloustöiden myötä? Raskauksien myötä? Hakkaamisten myötä?”

Lenù kuitenkin pyrkii irrottautumaan tästä perinteisestä mallista ja jatkaa opintojaan menestyksekkäästi, p. Teini-ikäisenä hän on kuitenkin edelleen ystävänsä Lilan sokaisema ja vertaa kaikkea itsessään häneen. Vaikka ulkopuolelta arvioiden on selvää, kummalla tytöistä menee vahvemmin, Lenùlle Lila on aina se itsevarmempi ja upeampi. Vertailua ei helpota se, että kun Lenù rakastuu ystäväänsä Ninoon, ihastuukin tämä pian Lilaan. Näin myös tyttöjen välistä ystävyyttä koetellaan.

Mutta mielessäni ajattelin: se ei ole totta, minä valehtelen sinulle. Eriarvoisuudessa oli jotakin häijyä, ja tiesin sen nyt. Se teki työtään jossain syvällä, ulottui rahaa kauemmaksi. Molempien ruokakauppojen kassat eivät yhdessäkään riittäisi kätkemään alkuperäämme, ei vaikka panisimme siihen päälle vielä kenkätehtaat ja kenkäkaupan tuotot.”

Myös kirjasarjan toista osaa kannattelee elämänmakuinen kuvaus Napolin kortteleista ja vahva kuvaus häilyvästä ystävyydestä, johon heijastuvat tyttöjen väliset erot ja elämänkohtalot. Napolin lisäksi toisessa osassa päästään kurkistamaan Lenùn opiskelijaelämän myötä myös toisiin miljöisiin. Lenùn tarina osoittaa, että irrottautuminen naiselle asetetuista odotuksista on mahdollista. Sen myötä myös Lenùn hahmo saa enemmän tilaa kasvaa, vähitellen hän hivuttautuu valoon aina ihailemansa ja vertailukohteenaan pitämänsä Lilan varjosta.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #34 (kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta).

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina
Storia del nuovo cognomo
Suom. Helinä Kangas
2017, WSOY
508s.
Kansi: Julika Hardegen, Arcangel / Martti Ruokonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s