Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Ghanalaisen Yaa Gyasin kiitelty romaani Matkalla kotiin kertoo orjuuden historiasta yhden suvun näkökulmasta, kahdella eri mantereella, Yhdysvalloissa ja Ghanassa. Pääosassa on kaksi sisarpuolta, Esi ja Effia. Molemmat päätyvät Cape Coastin orjalinnoitukseen 1700-luvun Ghanassa (tai maassa, josta myöhemmin tuli Ghana), josta britit myyvät orjia ulkomaille. Toinen sisarpuolista jää Ghanaan brittisotilaan vaimoksi, toinen myydään orjaksi Yhdysvaltoihin. Sisarpuolet eivät tiedä toinen toisistaan. Eri luvuissa seurataan heidän jälkeläistensä tarinoita aina 1700-luvulta lähtien.

Matkalla kotiin -kansikuva

Vaikka romaaniin on ujutettu niinkin monen sukupolven ja eri henkilön tarinat, romaani ei ole paksu, vain alle nelisataasivuinen. Raskaasta aiheestaan huolimatta lukeminen ei ole raskasta vaan kieli on kirkasta ja kerronta loistavaa. Julmimmistakin tapahtumista kerrotaan pikemminkin toteavasti kuin mässäillen tai kauhistellen.

Ennen kuin Esi kulki ovesta, komentaja Collins katsoi häneen ja hymyili. Aidon ystävällisesti ja säälivästi. Esi muistaisi kuitenkin lopun ikäänsä aina kun näkisi hymyn jonkun valkoihoisen kasvoilla, miten hänet raiskannut sotilas oli hymyillyt ennen kuin oli vienyt hänet huoneeseensa – muistaisi valkoisten miesten hymyjen tarkoittavan vain, että seuraava aalto toisi mukanaan taas jotain pahaa.”

Romaani tuo esille orjuuden (ja ylipäätään huono-osaisuuden) periytyvyyden ja toisaalta sukupolvien väliset erot. Siinä missä yhden sukupolven orja raataa pelloilla, toisen kohtaloksi voi koitua 1960-luvun Yhdysvaltojen rotuerottelupolitiikka ja rasismi, tai toisaalta mahdollisuudeksi myös koulutus.

Britit eivät enää myyneet orjia Amerikkaan, mutta orjuus ei ollut hävinnyt, ja isä tuntui uskovan, ettei se häviäisi koskaan. Kahleet vain vaihtuisivat toisenlaisiin: ranteita ja nilkkoja ympäröivät kouraantuntuvat kahleet muuttuisivat näkymättömiksi mielen kahleiksi.”

Mielenkiintoisinta antia romaanissa on juuri orjuuden historian ja monimuotoisuuden kuvaus. Se valottaa nykypäivän rasismia tekemällä näkyväksi sen juuria orjakaupassa ja hyvin pitkällä historiassa. Samalla kirja tuo esille myös moninaisten historiallisten kehityskulkujen vaikutuksen nykypäivänkin rasismin syntymiseen.

Erityismaininta kirjan kuvankauniista kannesta.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #14 (kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan).

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
Homegoing
Suom. Sari Karhulahti
373s.
Kansi: nathanburtondesign.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s