Elif Shafak: Valkoinen elefantti

Jahan on nuori elefantinhoitaja 1500-luvun Intiassa. Paetakseen ikäviä kotioloja hän piiloutuu laivaan, joka kuskaa hänen hoidokkielefanttiaan Chotaa Istanbuliin sulttaanin lahjaksi. Pian Jahan päätyy elefantinhoitajan pestinsä ohella myös sulttaanin hovin pääarkkitehti Sinanin oppipojaksi ja pääsee siten mukaan rakentamaan Istanbuliin nousevia moskeijoita ja siltoja.

Valkoinen elefantti -kansikuva

Turkkilaisen Elif Shafakin historiallinen, värikäs romaani kuvaa Jahanin kasvamista lapsesta aikuiseksi. Jahan kohtaa matkansa varrella monenlaisia ihmisiä juonittelevista hovipalvelijoista ihanaan prinsessaan, oppii elämästä, valintojen tekemisestä ja maailmasta vierellään ystävänsä, elefantti Chota.

Teos on kuin nuoren pojan seikkailutarina. Historiaa sivutaan kiinnostavasti näyttämällä esimerkiksi eri luokkien välisiä ristiriitoja, hovimaailman armotonta kastijakoa ja yhteiskunnallisia vitsauksia. Pääosassa on kuitenkin romanttinen tarina aikuiseksi kasvamisesta, joten erityisen yhteiskunnallisesti kantaaottavaksi romaania ei voi luonnehtia. Elefantti toimii jollain tapaa Jahanin ajatusten peilinä, mikä tuo tarinaan hieman omaperäisyyttä.

Shafak kirjoittaa kauniisti, välillä jopa liian harkitun tuntuisesti. Monissa kohtaa tekstiin sisältyy opetuksia elämästä paitsi Jahanille, hänen välityksellään tietenkin myös lukijalle, mikä tekee tarinasta hieman turhan valistavan. Mitään kovin mieleenpainuvaa tai uutta ajatusta lukukokemus ei kuitenkaan tarjonnut ainakaan minulle.

Shafakin kerrontatyyli on selkeä ja lukijaystävällinen. Hovinsisäiset juonittelut ja väkivalta kuvataan paikoin hyvinkin raa’asti, mutta sinänsä tarina ei aiheuta ahdistusta. Kerronnallisesti se on värikkyydessäänkin (kuvankauniista kannesta puhumattakaan) hieman hajuton ja mauton. Kukoistuskauttaan elävä Istanbul moninaisine rakennusprojekteineen tarjoaa tarinalle eläväisen miljöön.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #40 (kirjassa on lemmikkieläin).

Elif Shafak: Valkoinen elefantti
The Architect’s Apprentice
Suom. Maria Erämaja
2014, Gummerus
557s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s