Ruotsalaisella Linda Boström Knausgårdilla ei liene maailman helpoimmat lähtökohdat pyrkiä kirjallisuusmaailman taivaalle omilla ansioillaan. Kun mies on autofiktiivisellä Taisteluni-sarjalla maailmanmaineeseen pongahtanut norjalainen kirjailija Karl Ove Knausgård, joka on vielä tuotannossaan repostellut vaimonsa mielenterveysongelmilla varsin seikkaperäisesti, on selvää, että Boström Knausgårdin tuotantoa tarkastellaan näiden silmälasien läpi.
Boström Knausgårdin romaani on alle satasivuinen eikä siinä todellakaan ole mitään ylimääräistä. Boström Knausgårdin romaania on spekuloitu omakohtaiseksi, koska yhtymäkohdat kirjailijan omaan perhetaustaan löytyvät. Tällä ajatuksella leikitellen 96-sivuinen romaani tuntuu kuin terävältä vastaiskulta Karl Ove Knausgårdin tuhansia sivuja käsittävään omakohtaiseen kirjasarjajärkäleeseen.
Tervetuloa Amerikkaan on kuitenkin ennen kaikkea romaani, joka seisoo tukevasti omilla jaloillaan.
Kertomuksen päähenkilö on Ellen, 11-vuotias lapsi, joka on lakannut puhumasta. Hän elää näyttelijä-äitinsä ja isoveljensä kanssa. Isä on kuollut ja kärsinyt aikanaan mielenterveysongelmista. Äiti pyrkii pitämään kiinni menneestä hokemalla ”Me olemme valoisa perhe”.
”Me olimme valoisa perhe. Äidin valo riitti meille kaikille. Valo, jota hän yllemme levitti.”
Jos äitiä määrittää valo, Ellen näkee ympärillään vain pimeyttä. Jonkinlaisena kapinana kaikkea kohtaan ja kasvamisen luomien paineiden ikeessä Ellen sitten lopettaa puhumisen. Perhesuhteisiin liittyy epävarmuutta. Ellen on aikanaan toivonut isän kuolemaa, mutta tuntee toiveestaan syyllisyyttä. Äiti puolestaan näyttäytyy liian hallitsevana persoonana, eikä Ellen pysty tähänkään kiinnittymään.
Boström Knausgård tavoittaa herkästi lapsen turvattomuuden tunteen ja mielenterveysongelmien keskellä elämisen. Ellenin lisäksi kotioloista kärsii myös isoveli, joka reagoi tilanteeseen omalla tavallaan: naulaamalla ovensa kiinni.
Boström Knausgårdin kerronta on kirkasta ja lauseet mietittyjä.
Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #23 (kirjan nimessä on jokin maa).
Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan
Välkommen till Amerika
Suom. Petri Stenman
2016, Like
96s.
Kansi: iStockphoto