Hassan Blasim: Irakin purkkajeesus

Irakilaistaustaisen, tamperelaisen Hassan Blasimin novellikokoelma on sekä tarinoiltaan että kieleltään niin rikasta, mielikuvituksellista ja runsasta tarinointia, että sellaista harvoin löytää kotimaan kaunokirjallisuuden hyllystä. Monet Blasimin tarinoista sijoittuvat Irakiin ja monissa käsitellään myös pakolaisuutta. Väkivalta, sairaudet tai köyhyys ovat monissa tarinoissa läsnä.

Irakin purkkajeesus kansikuva

Blasimin tarinat ovat usein synkkiä ja väkivaltaisia, mutta niissä pilkahtelee myös huumoria, joskin synkänpuoleista sekin. Tapahtumat ovat välillä aivan absurdeja, mutta juuri sellaisina sykähdyttäviä. Esimerkiksi aloitusnovellissa (Pukinlaulu) etsitään ihmisten vaikuttavimpia elämäntarinoita kerrottavaksi kaikelle kansalle radiokanavan kautta.

Isä passitti minut sedän luokse asumaan. Näin musta tuli erilainen pakolainen. Kotona pääsin käymään perjantaisin. Sedän vaimo oli aina mukana pitämässä äitiä silmällä. Olin kuin potkupallo muitten jalkojen armoilla. Kuuden vuoden ajan minä yritin päästä jyvälle kaikesta mitä ympärilläni tapahtui. Minun piti oppia, mitä tarkoittivat muiden tunteet, muiden sanat, kekäleketju kaulallani. Oli kuin ryömisin veitsenterän päällä.” (Pukinlaulu)

Viidennen kerroksen ikkunassa puolestaan seurataan Bagdadin keskussairaalan syöpäpotilaita.

Tuhat ja yksi veistä -tarinan päähenkilöllä taas on ilmiömäinen taito saada veitset katoamaan pelkästään katsomalla niitä ja itkemällä.

”’Emme meinanneet uskoa silmiämme’, Hasan kertoi. ’Aina kun terroristit yrittivät lähestyä Ja’faria, miekat hävisivät niiden kädestä. Ja’farin silmistä norui lakkaamatta kyyneliä. Pian jäljellä ei ollut enää ainuttakaan miekkaa eikä veistä. Terroristit olivat kauhuissaan ja pitivät Ja’faria paholaisena. […]’”

Blasimin tarinoissa ollaan usein sodassa tai muuten väkivallan pyörteissä. Perinteisen sodan kauhut / viattomat uhrit -asetelman sijaan Blasim kuitenkin avaa henkilöitä myös väkivaltaisuuksien takana. Hän osoittaa väkivaltaistenkin tapahtumien sattumanvaraisuutta ja inhimillisyyksiä niiden kulisseissa. Blasim ei kaihda poliittisuutta, mutta tekee sen osoittelemisen tai paatoksen sijaan tyylillä ja kaunokirjallisuuden keinojen rajattomuutta taitavasti hyödyntäen.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #39 (kirja on maahanmuuttajan kirjoittama).

Hassan Blasim: Irakin Purkkajeesus
The Iraqi Christ / arabiankielinen alkuteos
Suom. Sampsa Peltonen
192s.
Kansi: Martti Ruokonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s