Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen

Kazuo Ishiguro on yksi hämmentävimpiä kirjailijatapauksia lukijahistoriani aikana. Jo aiemmin kirjoitin hämmennyksestäni Pitkän päivän iltaa lukiessa. Haudattu jättiläinen on kuitenkin omaa luokkaansa.

Haudattu jättiläinen kansikuva

Kirjassa eletään muinaisessa Britanniassa, joskus 500-luvulla, kuningas Arthurin aikoina, kelttien ja saksien välisten taisteluiden tiimellyksessä. Päähenkilöinä on iäkäs pariskunta, Axl ja Beatrice, jotka lähtevät kotikylästään etsimään kadonnutta poikaansa. Pariskunnan kylää vaivaa kollektiivinen unohduksen tauti, joka heittää varjonsa koko yhteisöön. Tarina seuraa Axlin ja Beatricen matkantekoa ja taipaleelle osuvia kohtaamisia monenlaisten hahmojen kanssa. Pian koossa on sekalainen seurakunta, joka lähtee kivikkoiselle retkelle, jolle oman uhkansa tuo pelko Querig-nimisen lohikäärmeen kohtaamisesta.

Fantasia on sinänsä oma kirjallisuudenlajinsa, joka jo lähtökohtaisesti jakaa lukijakuntaa. Itselleni genre on etäinen. Tässä romaanissa minua eivät kuitenkaan niinkään häirinneet fantasiaelementit sinänsä, vaan ristiriita niiden ja jokseenkin perienglantilaiselta tuntuvan päähenkilöpariskunnan välillä. Axl ja Beatrice tuovat mieleen keskiluokkaisen englantilaisen elämänmenon, johon sovitettuna lohikäärmeiden ja keijukaisten maailma tuntuu vain kömpelöltä. Kuin sekoittaisi stereotyyppisen pidättyväiset englantilaiset teekutsut ja Taru sormusten herrasta -tyyppisen seikkailun keskenään. Myös Ishiguron kerronta tuntuu laahaavan tässä romaanissa erityisen hitaasti. En jostain syystä saanut tarinasta otetta ollenkaan.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #29 (kirjassa on lohikäärme).

Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen
The Buried Giant
Suom. Helene Bützow
2015, Tammi
378s.
Kansi: Jussi Kaakinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s