Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä

Romaani lähtee liikkeelle 1900-luvun alun Turkista. Vivian Rose Spencer on nuori englantilaisnainen, joka haaveilee arkeologin urasta. Todellisuudessa hän elää sodan keskellä ja työskentelee sotasairaalassa. Isänsä tyttärelleen asettamien odotusten ristipaineessa painiskeleva Vivian päätyy kuitenkin erinäisten traagistenkin tapahtumien myötä toteuttamaan unelmaansa arkeologin työstä Intiaan, nykyisin Pakistanille kuuluvan Peshawarin alueelle.

Shamsie_

Toisessa tarinalinjassa seurataan nuorta sotilasta, Qayyumia, joka joutuu keskelle Intian itsenäisyystaisteluita Britannian siirtomaahallintoa vastaan. Vivianin ja Qayyumin sekä tämän Najeeb-veljen tiet tietenkin kohtaavat.

Shamsie kirjoittaa eläväisesti miljööstä, intialaisista kaduista ja kylistä. Samanaikaisesti sekä juonilinjassa että päähenkilöiden uskottavuudessa on ongelmia. Sinänsä kahden täysin eri luokista ponnistavien kohtaaminen ei ole uusi tai omaperäinen juonikuvio, mutta tässä tarinassa se tuntuu hieman epäuskottavalta. Hämmentävästi päähenkilöiden tiet risteävät jo hyvin varhaisessa vaiheessa tarinaa.

Yläluokkaisen englantilaisnaisen ja köyhän pataaninuorukaisen tarinat symboloivat arvatenkin Intian siirtomaaherruuden aikakauden ristiriitaisuuksia. Sinänsä Shamsien romaanin mielenkiintoisinta antia ovatkin hänen valotuksensa alueen historiaan. Päähenkilöiden tarinat tuntuvat kuitenkin jollain tapaa päälleliimatuilta ja epäaidoilta.

Juonellisesti Shamsie onnistuu paikoitellen vetämään sujuvasti mukaan tarinaansa, mutta poukkoileva kerronta ja lukuisat sivuhenkilöt tuottavat välillä vaikeuksia pysyä mukana matkassa.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #48 (haluaisit olla kirjan päähenkilö).

Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä
A God in Every stone
Suom. Raimo Salminen
2014, Gummerus
383s.
Kansi: Jenni Noponen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s