Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja

Taisteluni-kirjasarjan viides osa marssittaa lukijoiden eteen aikuistuvan, mutta epävarmuutta monella tapaa pursuilevan Karl Oven. 19-vuotias nuorukainen aloittelee opiskelijaelämäänsä Bergenissä. Kirjailijanuraansa aloitteleva nuorukainen tutustuu kirjoittajakoulussa kirjallisuuden klassikoihin Baudelairesta Rimbaudiin, Rilkestä Norjan kansalliskirjailijoihin, ja mitä pidemmälle päästään, sitä epävarmemmaksi hän omista kyvyistään tulee.

Taisteluni viides kirja kansi

Olin tavallinen tallaaja, se kävi minulle sitä selvemmäksi mitä pidemmälle lukukausi eteni, minulla ei ollut sitä syvyyttä eikä aitoutta mitä kirjailijalta vaadittiin, mutta toisaalta en myöskään halunnut vain istua muiden kanssa sanomatta mitään, estyneenä tuppisuuna, en oikeasti ollut sellainen, ja ainoa mikä auttoi, ainoa mikä pystyi nostamaan minut sieltä johonkin toiseen ja vapaampaan olotilaan, paljon lähemmäs itseäni, oli juominen.”

Jotakin olin sentään oppinut. Oivallus oli tullut kalliiksi, mutta se oli tosi ja tärkeä: en ollut mikään kirjailija. Minulla ei ollut sitä mitä kirjailijoilla oli. Taistelin tätä oivallusta vastaan ja sanoin itselleni että voisin ehkä saavuttaa sen mitä kirjailijoilla oli, jos vain jaksaisin yrittää tarpeeksi kauan, vaikka se oli laiha lohtu. Todennäköisesti Jon Fosse oli oikeassa, todennäköisesti lahjakkuuteni oli kirjallisuudesta kirjoittamisessa, ei kirjallisuuden kirjoittamisessa.”

Viidennessä kirjassa Knausgård kirjoittaa vielä enemmän itsestään kuin muista ihmisistä. Suhdetta isoveli Yngveen koettelee kolmiodraama, jossa Karl Ove menettää ihastuksensa Ingvildin isoveljelleen. Ankara alkoholisti-isä häälyy myös tässä romaanissa taustalla. Karl Oven nuoruuteen kuuluu myös viinalla läträilyä ja tyttöystävän metsästystä.

Taisteluni-sarjaa kahlatessa tulee väkisinkin miettineeksi, kuinka paljon tarinasta on totta – ihan oikeasti tapahtunutta, dialogeineen päivineen – ja kuinka paljon on sepitettyä. Toisaalta tällä ei ole niin väliä, sillä Knausgård onnistuu kirjoittamaan aidon tuntuisesti, välillä jopa tylsänkin arkisesti. Herättelevintä sarjan kirjoissa ovat silloin tällöin pilkahtelevat hetket, jotka vaikuttavat aidoilta ja rehellisiltä. Sellaisia edustavat tässä kirjassa juurikin Karl Oven epävarmuudet oman kirjailijaminänsä osalta.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja
Min kamp. Femte bok
Suom. Katriina Huttunen
2015, Like
683s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s