Ernest Hemingway: Kirjava satama

Ernest Hemingwayn Kirjava satama hämäsi minut nimellään. Pelkästään nimen perusteella olisin odottanut jotain romanttista rakkaustarinaa, mutta teos onkin kaikkea muuta. Hemingway sukeltaakin tarinassaan toiminnan maailmaan ja satamamiljöön hämäräbisneksiin.

Hemngway_Kirjava

Harry Morgan on Key Westissä vaimonsa ja tytärtensä kanssa asuva kalastaja, joka vuokraa venettään kalamiehille ja lisätienestien tarpeessa myös hämärähommiin. Kolmeen osaan jaetun tarinan alussa ollaan Havannassa, jossa Harry ajautuu tahtomattaan osaksi kuubalaista ihmissalakuljetussotkua. Toisessa osassa hän puolestaan löytää itsensä viinan salakuljetuksen maailmasta. Kolmannessa osiossa kertojanäkökulma muuttuu, mutta Harryn tarina jatkaa luisumistaan.

Harry on perheensä kautta naisten ympäröimä, mutta naisille jää Hemingwayn tarinassa mitätön rooli. Hemingway kertoo miesten näkökulmasta miehisestä maailmasta, joka pursuaa ronskia kieltä ja väkivaltaa. Perhe (naiset) ovat jossakin kotisatamassa odottamassa, muistoissa ja valokuvissa.

Tarinan lähtökohdissa on myös yhteikunnallista sanomaa: Harry ajautuu vaikeuksiin ja rikollisuuden polulle osin olosuhteiden pakosta, kun oma ammatti ei riitä tuomaan leipää pöytään. Mahdolliset kiinnostavat puheenvuorot epätasa-arvoisista lähtökohdista hukkuvat kuitenkin roisin kielen ja ylenpalttisen machoilun alle.

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #6 (kirjassa on mukana meri).

Ernest Hemingway: Kirjava satama
To have and have not
Suom. Toini Aaltonen
1945, Tammi
253s.
Kansi: Eija Lindfors-Mäkinen / Seppo Polameri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s