Anja Snellman: Kaikkien toiveiden kylä

Anja Snellman on useammassa kuin yhdessä romaanissaan liikkunut Kreikan saaristossa, niin myös tällä kertaa. 93-vuotias Agave elää kaikessa rauhassaan koiransa ja aasinsa kanssa pienessä kreetalaisessa kylässä. Eräänä päivänä hän törmää vakavasti loukkaantuneeseen nuoreen naiseen, suomalaiseen matkaoppaaseen Monikaan. Agave ottaa Monikan suojaansa ja yhdessä naiset alkavat selvittää, mitä Monikalle on tapahtunut. Syntyy epätodennäköistä ystävyyttä ja pohdintoja Kreikan historiasta, politiikasta ja turismin värittämästä nykyajasta. Välillä takaumat heittävät naisten entisiin elämiin. Välillä näytetään välähdyksiä Monikan matkaoppaan työstä, eräänlaisia mainospuheenvuoroja Kreikan saariston turisteille tarjoamista elämyksistä ja ihanuuksista. Nämä ovatkin kirjan hauskinta antia.

Kaikkien toiveiden kylä -kansikuva

Perheloma, parisuhdeloma, sukuloma, kuherruskuukausiloma, aktiiviloma, tyttöjen loma, treeniloma, kulttuuriloma, elämysloma, vaellusloma, sukellusloma, crossnatureloma, luostariloma, bailausloma, pyöräilyloma, kulinaariloma, valitse itsellesi sopivin loma, Kreetan ihmeellinen saari tarjoaa sinulle kyllä kaiken, mitä ikinä keksit toivoa, ja enemmänkin.”

Kahden eri-ikäisen ja erilaisia elämiä eläneen naisen välinen ystävyys kehittyy hiljalleen. Yhteentörmäys on antoisa ja tarjoaa paljon herkullisia tarinanaineksia.

Monika on Akhilleuksen sinisilmäinen tyttöystävä. Ei vaan Panos Emporion. Monika on suklaasilmäisen krekupojan panopuu. Monika on ajelehtiva pölkkypää. Monika on ammattitaitoinen uskottelija, maanittelija, rahastaja. Monika sanoo tervetuloa Kreetalle ja nauttikaa lomasta.”

Snellman kirjoittaa jälleen vimmaisesti, värikkäästi ja tunnevoimaisesti. Miljöö kuvataan tarinassa aistirikkaasti ja välillä se tuntuu kielen kanssa vievän voiton itse tarinalta, joka on hieman sekava. Tarinan jäädessä sivuosaan lukemisesta nauttiikin ennen muuta Snellmanin ärhäkkään mutta täsmällisen tarkan kielen vuoksi.

Kylissä elettiin elämää, jonka nimi oli ennen kuin. Täytyy poimia aprikoosit ja kirsikat ennen kuin. Kanojen vajat ja talojen räystäät on korjattava ennen kuin. Matot oli aseteltava lattioille hyvin ennen kuin.”

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #20 (kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria).

Anja Snellman: Kaikkien toiveiden kylä
2018, WSOY
357s.
Kansi: Martti Ruokonen / iStock, Bridgeman

Yksi kommentti artikkeliin ”Anja Snellman: Kaikkien toiveiden kylä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s