Virginie Despentes: Teen spirit

Virginie Despentesin pieni romaani on hauska tapaus, joka vihjaa kannellaan ja nimellään nuortenkirjaan olematta kuitenkaan ihan sitä. Nuoren ja melkein aikuisen vanhemman välistä suhdetta se kuitenkin luotaa, suhteellisen onnistuneesti.

Teen spirit -kansi

Tarinan päähenkilö on työtön Bruno, joka elelee tyttöystävänsä siivellä pilveä poltellen ja kaduilla haahuillen. Punk-taustainen Bruno on haaveillut kirjailijanurasta, mutta juurikaan konkreettisia askelia haaveiden toteuttamiseksi hän ei ole saanut otettua.

Brunon elämään tulee uutta kierrettä, kun entinen tyttöystävä Alice ilmoittaa Brunolle, että tällä on 13-vuotias tytär, Nancy. Alicen mielestä Brunon olisi syytä alkaa tutustua tyttäreensä ja näin lähtee liikkeelle tyttären ja isän välinen suhde.

Bruno on vastasyntyneenä isänä liikuttava, hieman hukassa mutta vilpitön. Omasta keskenkasvuisuudestaan huolimatta Brunokin ymmärtää, että lapsille olisi syytä asettaa jonkinlaisia rajoja, mutta vanhemmuuteen tottumattomana näitä rajoja haetaan haparoiden. Tytär on vauhdikas ja suhtautuu isäänsä uteliaan kapinoivasti.

Punk oli osoittautunut tuhoisaksi kouluksi elämää varten, se kun ei valmentanut tottelemaan, kilpailemaan, alistumaan eikä torjumaan tiettyjä viettejä; mutta se oli opettanut, miten pitää huolta pienestä tytöstä vähättelemättä häntä sillä verukkeella, että hänen piti sopeutua valmiiseen muottiin. En halunnut ruhjoa häntä, en vaatinut häntä pysymään hiljaa, mutta tiesin, milloin häneltä oli syytä ottaa luulot pois. Yleisesti ottaen pärjäsin aika hyvin.”

Despentes kuvaa orastavaa isän ja tyttären välistä suhdetta lämminhenkisesti, mutta särmikkäästi. Molempien osapuolten opetellessa uusia elämänroolejaan, syntyy yhteentörmäyksiä, joissa on enemmän huumoria ja punk-asennetta kuin dramatiikkaa.

Ruokahaluni kaikkosi lopullisesti, kun Nancy veti laukustaan Moulin Rougen ja alkoi työstää koreografiaa. Hän oli oikein hurmaava. Se ei miellyttänyt minua ollenkaan. ’Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?’ Hän pyörähteli, säteili. Minua suretti, että olin saanut tutustua häneen vasta nyt.”

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #24 (sokkona hyllystä valittu kirja).

Virginie Despentes: Teen spirit
Suom. Einari Aaltonen
2002, Like
175s.
Kansi: Eliza Karmasalo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s