Jonathan Lethem: Yksinäisyyden linnake

Dylan Ebdus ja Mingus Rude ovat ystävyksiä 1970-luvun Brooklynissa Yhdysvalloissa. Dylan on valkoinen ja Mingus musta, mikä tuo ystävyyssuhteeseen rasismin ja luokkaerojen riuduttamassa yhteiskunnassa omat haasteensa. Ystävyyssuhde elää poliittisten ja yhteiskunnallisten myllerrysten keskellä kaduilla, joilla ryöstetyksi tuleminen on arkipäivää, huumausaineiden käyttö tavallista ja rodullistamisen seuraukset tulevat iholle.

Yksinäisyyden linnake -kansi

Valkoinen poika oli hänen nimensä. Hän oli kasvanut siihen, ylittänyt viivan, muuttunut näkyväksi. Hän hohteli kuin ilmainen raha. Nimen hinta oli se, mitä hänellä kulloinkin taskussaan oli, viisikymmentä senttiä tai dollari.”

Poikien välinen ystävyys on täynnä populaarikulttuurin – hiphopin, soulin ja punkin – ja sarjakuvasankareiden fiilistelyä, toisaalta myös koulukiusaamista, väkivaltaa ja epävakaita perhesuhteita.

Kuudes luokka. Niskalenkin vuosi, kyynärkuristuksen vuosi. Dylanin kuumuudenpunoittamat posket tungettuina ties kuinka monen mustan skidin kyynärkoukkuun, kirjakassin liukuessa katuojaan, taskut tutkitaan ripeästi, tottuneesti lounasrahan tai bussikortin toivossa.”

Lethem kuvaa erityisesti Brooklynin katuelämää karusti ja uskottavasti. Romaanin kieli kuulostaa uskottavalta myös suomeksi. Dylanin ja Mingusin välinen ystävyys on täynnä monenlaisia kerroksia, joita seurataan nuoruudenkuvauksen lisäksi myös parikymmentä vuotta myöhemmin. Brooklynin kaduilta on monenlaisia suuntia eteenpäin, Lethem osoittaa.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #43 (kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi).

Jonathan Lethem: Yksinäisyyden linnake
The Fortress of Solitude
Suom. Inka Parpola
2004, Loki-kirjat
603s.
Kansi: Anne-Marie Vesto / Sinimaaria Kangas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s