Anne B. Ragde: Berliininpoppelit

Anne B. Ragden Berliininpoppelit on jälleen kirja, johon tuskin olisin tarttunut ilman Helmet-haastetta. Kirja on itseasiassa ensimmäinen osa trilogiaa, johon kuuluvat myös jatko-osat Erakkoravut ja Vihreät niityt.

Berliininpoppelit -kansikuva

Norjalaisen Anne B. Ragden romaanisarja kiertyy Neshovin perheen ympärille. Tormod-isän ja Anna-äidin kolme aikuista poikaa, Tor, Erlend ja Margido, saavat tiedon äitinsä vakavasta sairastumisesta ja palaavat lapsuutensa kotitilalle. Samalla he joutuvat kohtaamaan menneisyytensä ja suhteet toisiinsa ja vanhempiinsa.

Aikuistuneet veljekset elävät kukin omannäköistään elämää. Boheemi Erlend elää Kööpenhaminassa kumppaninsa Krummen kanssa. Margido työskentelee hautausurakoitsijana. Tor on puolestaan jäänyt kotitilalleen auttamaan vanhempiaan tilanhoidossa. Äidin sairastuttua kotitilalle kokoontuvat veljesten lisäksi myös Torin aikuinen tytär, Torunn.

Romaani lähes haisee navetalta, sen verran eläväisesti maalaismaisema tarinaan on kirjoitettu. Tarinan näyttämönä toimii sikatila ja sioilla on myös itse tarinassa oma roolinsa.

Siri katsoi häntä suoraan silmiin. Hän yritti lukea emakon katseesta jotakin. Mitä Siri mahtoi ajatella siitä mitä oli tulossa? Mitä se ajatteli sikana olemisesta? Tiesikö se olevansa sika?”

Romaani oli omituinen lukukokemus. Tavallaan siltä odottaa (ja se antaa odotuttaa) jonkinlaista hilpeää puskafarssia. Samanaikaisesti itse tarina on kuitenkin kaikkea muuta kuin hilpeä, jopa synkkä. Hahmot ovat kuitenkin sympaattisia, vaikka juonellisesti tai kielellisesti tarina ei juurikaan säväytä.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #26 (kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan).

Anne B. Radge: Berliininpoppelit
Berlinerpoplene
Suom. Tarja Teva
2007 (2004), Tammi
294s.
Kansi: Laura Lyytinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s