Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset

Lasten näkökulma ja lapsuuden kuvaus eivät ole vieraita teemoja tanskalaisen kirjallisuuden klassikkokirjailijalle, Peter Høegille. Norsunhoitajien lapsissa näkökulma on erityisesti 14-vuotiaan Peterin ja tämän isosiskon, Tilten. Finøn pappispariskunnan lapset jäävät oman onnensa nojaan, kun heidän vanhempansa eräänä päivänä katoavat. Aluksi vaikuttaa siltä, että he ovat vain lähteneet lomalle, mutta asiat eivät kuitenkaan ehkä olekaan aivan sitä miltä ne näyttävät. Pian vanhempien olinpaikkaa lähtevät lasten lisäksi selvittämään myös poliisit ja erinäiset uskonnolliset ryhmät.

Norsunhoitajien lapset -kansikuva

Høegin teoksessa on lapsuudenkuvauksen lisäksi muitakin hänelle tuttuja elementtejä. Mielikuvitusta ja outoja sattumuksia riittää, myös jännityselementtejä tarjoillaan.

Kaiken vielä kylpiessä valossa olin unohtanut yrittää ottaa selville, mikä maailmassa on pysyvää, siis mihin voi todella luottaa, kun alkaa tulla pimeä.”

Jos joskus Høeg onnistuukin romaaniensa omituisilla juonenkäänteillä tipauttamaan lukijan kärryiltä, tällä kertaa tarina pysyy suhteellisen hyvin kasassa ja lukija päähenkilöiden matkassa.

Henkilöhahmot ovat päähenkilöiden lisäksi toinen toistaan persoonallisempia. Peter on aika tavallinen teinipoika, joskin hyvätapainen ja kohtelias. Omaa luokkaansa on Tilte, jolla on omalaatuinen kyky saada ihmiset toimimaan oman tahtonsa mukaisesti. Tilte ei ole lainkaan hienotunteinen vaan työntää nenänsä aina muiden asioihin. Piristävää, että tarinassa tytölle ei ole sälytetty sitä iänikuista kilttiä ja mukautuvaista luonnetta!

En tiedä, kuka on laatinut maailmankaikkeuden. Mutta joskus kaipaisi häneltä hiukan enemmän ihan tavallista hienotunteisuutta. Aivan kuin minulla ei olisi tarpeeksi ajattelemista muutenkin.”

Sisaruksilla on muuten myös isoveli Hans, joka jää kuitenkin tarinassa taustalle. Seikkailussa on mukana myös perheen koira, Basker.

Høegin tarina on monipuolinen ja hulvaton seikkailu, jossa riittää vauhdikkuutta ja jännitystä mutta myös perhesuhteiden sekä lasten ja aikuisten roolien pohdintaa. Erityisen hyvin Høeg onnistuu mielestäni usein tavoittamaan hyvin lapsen toisaalta yksinkertaisen, toisaalta kaiken ymmärtävän ajattelun.

”’He ovat norsunhoitajia, se juuri on isän ja äidin ongelma, he ovat norsunhoitajia tietämättä sitä itse.’ Me kaikki ymmärrämme, mitä hän tarkoittaa. Hän tarkoittaa, että äidillä ja isällä on sisällään jotain, mikä on paljon suurempaa kuin he itse ja mitä he eivät pysty hallitsemaan, ja nyt me lapset näemme ensimmäisen kerran, mikä se on: he tahtovat tietää, mitä Jumala todella on, he tahtovat kohdata Jumalan, ja juuri siksi on niin mittaamattoman tärkeää, voiko olla varma siitä, että Jumala on läsnä sakramenteissa.”

Høegin kieli on rikasta. Paikoittain ylipitkät virkkeet ja ajatusvirtamaiset lauserakenteet eivät häiritse vaan kuvastavat osuvasti ja samaistuttavasti lapsen mielen liikkeitä ja ajatuksenjuoksua.

Sinä hetkenä, jona järkytys iskee, on ihmisen sisällä ja ympärillä aivan erityinen ja epätavanomainen tunne, ja siihen pitää syventyä. Juuri ennen kuin kyynelet tulevat ja kaiken kattava masennus, ja toivottomuus, ja päätös että jos Kaj pystyy nousemaan sängystään kello neljä aamulla, pystyy itse kyllä nousemaan kolmelta tai kahdelta, tai olemaan edes menemättä sänkyyn, jotta taatusti ehtii ensimmäisenä, sinä lyhyenä hetkenä, jona tavallinen toimintatapa on pettänyt eikä uutta ole ilmaantunut, siinä on aukko.”

Høegin romaaneissa on usein yhteiskunnallinen pohjavire, jota ei kuitenkaan pyritä selittelemään puhki. Mielikuvitukselle ja asioiden selittämättömyydelle jää aina tilaa.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #2 (kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä).

Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset
Elefantpassernes baern
Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen
2010, Tammi
512s.
Kansi: Timo Mänttäri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s