Mari Ahokoivu: Oksi

Oksi on fantasian ja mytologian elementtejä sekoitteleva sarjakuva tai kuvitettu kertomus karhunpennusta, joka on erilainen. ”Parka” on karhupentueen sisaruksista emonsa Umin vieroksuma ja sisarustensa hyljeksimä. Ei se oikeastaan edes muistuta karhua, vaan pikemminkin jonkinlaista liekkipäistä pientä poikaa. Eräänä päivänä taivaalla liitelevä sotka, Emuu, houkuttelee Parkaa seikkailuun ja Parka joutuu vastatusten metsän uhkaavimpien hahmojen ja varjoarmeijoiden kanssa. Samalla se joutuu etsimään paikkaansa perheessään ja koko metsäyhteisössä.

Oksi-kansikuva

Mari Ahokoivu viittaa tarinallaan vanhoihin myytteihin karhun synnystä ja erilaisista jumalkertomuksista, mutta itse tarina on omintakeinen. Siihen sekoittuu myyttisiä hahmoja metsän hallitsijoista, pimeyden voimista ja mytologisista eläimistä mutta sen teemat ovat silti yleismaailmallisia.

Oksi pitää sisällään monta isoa aihetta, esimerkiksi äitiydestä, lapsen ja vanhemman välisestä suhteesta, erilaisuuden pelosta ja kohtaamisesta, elämästä ja kuolemasta. Vaikka myytit eivät olisikaan lukijalle ennestään tuttuja, tarjoaa tarina paljon samastuttavia tunteita.

Juuri tunteiden ja tunnelmien kuvaajana Ahokoivu onnistuu upeasti. Ahokoivun piirrosjälki on huikean kaunista ja vaikuttavaa. Hän tavoittaa voimakkailla, syvän kauniilla piirroksilla ja mietityillä väriyhdistelmillä laajan tunteiden kirjon ilosta ja leikkisyydestä uhkaavaan vaaraan ja pelkoihin.

Tekstiä on loppujen lopuksi verrattain vähän, mutta tarina liikkuu hienosti myös ilman tekstiä. Välillä oikeastaan jopa hieman paremmin, sillä itse koin osan teksteistä hieman naivistiksiksi. Paksua kirjaa lukee sujuvasti, vaikka kuvitukset houkuttelevat viipyilemään taianomaisessa tarinassa vielä vähän pidempään.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #13 (kotimainen lasten- tai nuortenkirja).

Mari Ahokoivu: Oksi
2019, Asema Kustannus
368s.
Kansi: Mari Ahokoivu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s