Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille

Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille aloitti pari vuotta sitten ilmestyttyään buumin, jolle ei näy loppua. Tämän buumin myötä lastenkirjamarkkinoille tunkee nyt erinäisiä kirjoja, jotka tarjoilevat vahvoja, feministisiä esikuvia erityisesti nuorille tytöille. Hyvä näin, sillä erityisesti lastenkirjallisuudessa sankaritarinat on perinteisesti ositettu pojille ja miehille. Jossain määrin uranuurtajana tätä kirjaa siis voidaan pitää. Nykyään vastaava on tarjolla myös kokonaan suomalaisista naisesikuvista.

Iltasatuja kapinallisille tytöille -kansikuva

Iltasatuja kapinallisille tytöille esittelee sata naista, jotka ovat niin ikään olleet uranuurtajia omilla aloillaan tai omassa kotimaassaan. Heti ensimmäiseksi kirjaa lukiessa nousee esiin naisten laaja kirjo paitsi maantieteellisesti myös erityisesti alojen osalta. Jos perinteisessä lastenkirjallisuudessa ihaillut tyttö- ja naishahmot ovat usein prinsessoja, tämä kirja marssittaa esiin naisia laidasta laitaan: urheilijoista poliitikkoihin, akateemikoista muinaisiin Egyptin faaraoihin. Onpa kirjaan yltänyt myös peräti kaksi naismerirosvoa, molemmat vieläpä leiskuvan punatukkaisia.

Poliitikoista mukaan ovat päässeet, ei niin yllättävästi, Michelle Obama, Hillary Clinton ja Eva ”Evita” Perón. Mukaan on mahtunut myös esimerkiksi Suomessakin opiskellut somalialainen Fadumo Dayib. Kyseenalaisempia valintoja edustavat esimerkiksi sittemmin paljon kritiikkiä osakseen saaneet Burman johtaja Aung San Suu Kyi ja Iso-Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher.

Kirjaan on otettu mukaan kohtalaisen paljon urheilijoita, esimerkiksi Arabiemiirikunnista lähtöisin oleva painija, syyrialainen uimari ja italialainen formulakuski. Kiinnostavaa sinänsä kuulla myös näistä, sillä varsinkin nämä edellämainitut urheilulajit mielletään usein hyvin miehisiksi. Favilli ja Cavallo ovat selvästi halunneet myös ravistella stereotypioita naisesikuvien ammateista. Toisaalta myös ”naiselliseksi” mielletystä muotimaailmasta on kirjaan otettu mukaan malli Alek Wek ja muotisuunnittelija Coco Chanel – molemmat omassa lajissaan myös uranuurtajia.

Selkeiden ammatillisten saavutusten lisäksi kirjaan on otettu mukaan myös muuten jollain tapaa yhteiskunnallisesti merkittäviä askelia ottaneita naisia, kuten bolivialaiset cholita-kiipeilijät ja transtyttö Coy Mathis.

Kirja on visuaalisesti upea ja siitä kiitos kuuluu kymmenille eri kuvittajille. Jokaisesta kirjassa esitellystä naisesta on sivun mittainen tekstiesittely, perustiedot kotimaasta ja syntymä- ja kuolinajoista, sivun kokoinen muotokuva ja lyhyt sitaatti. Erityisesti värikkäät, persoonallisilla tyyleillä toteutetut kuvitukset ilahduttavat. Myös sitaatit ovat parhaimmillaan nasevia, vaikka välillä myös hieman kliseisiä.

Kun koko maailma on hiljaa, yksikin ääni kaikuu voimakkaana.” – Malala Yousafzai

Minä olen eri mieltä.” – Ruth Bader Ginsburg

Maantieteellinen kattavuus on kirjassa laaja, kaikista maanosista on poimittu mukaan naisesikuvia. Monet naisten tarinoista on rakennettu ”ryysyistä menestykseen” -kaavaa mukaillen. Naiset ovat kohdanneet vaikeuksia tiellään ja sitten päätyneet asemaansa ylittämällä nämä esteet. Ylipäätään kerrontatyyli mukailee satujen formaattia ”Olipa kerran”-aloituksillaan ja onnellisilla lopuillaan. Tämä on varmasti nuorille lukijoille suunnattu tyylikeino, joka toisaalta on välillä hieman ristiriidassa itse tarinoiden sisältöjen kanssa. Ne kun eivät aina ole täysin yksinkertaistettavissa.

Olipa kerran aika, jolloin miehet ajattelivat, että naiset olivat maailmassa pelkästään palvellakseen heitä. He ajattelivat, että naisten kuului laittaa ruokaa, siivota ja hoitaa lapsia eikä huolehtia mistään muusta. Heidän mielestään naisten kuului pukeutua ’naisellisiin vaatteisiin’ – eli pitkiin mekkoihin ja tiukille nyöritettyihin korsetteihin. Mitä siitä, että niissä naiset pystyivät hädin tuskin liikkumaan tai edes hengittämään – pääasia, että he näyttivät näteiltä.”

Nykyään masennusta voidaan hoitaa. Mutta oletpa sitten iloinen tai surullinen tai jotain siltä väliltä, ei koskaan ole hullumpi ajatus tallentaa tunnelma päiväkirjaan. Ehkä sinustakin tulee kirjailijanero kuten Virginiasta, ja voit auttaa ihmisiä ymmärtämään omia tunteitaan ja elämään unelmientäyteistä elämää.”

Sadunomainen kerronta kuitenkin toimii pääpiirteittäin kirjassa hyvin ja myös elävöittää tekstiä.

Muutaman vuoden kuluttua hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka ylitti Atlantin valtameren yksin lentokoneella. Matka oli vaarallinen. Amelian pikkiriikkinen lentokone heittelehti voimakkaissa tuulissa ja hyytävissä myrskyissä. Hän ravitsi itseään tomaattimehulla, jota hän imi pillillä tölkistä.”

Parhaimmillaan tekstit antavat paljon uutta tietoa myös aikuislukijalle.

”Siksi hän kirjoitti sellaisia lauluja kuin ’Brown Baby’ ja Young, Gifted and Black’. Nina Simone tiesi, kuinka paljon rasismi satutti ihmisiä, ja toivoi, että he saisivat voimaa hänen lauluistaan. ’Pahinta sellaisessa ennakkoluulossa on’, hän sanoi, ’että siitä syntyvä kipu ja suuttumus ruokkivat epävarmuutta itsestä. Se saa miettimään: ehkä en olekaan tarpeeksi hyvä.’”

Favilli ja Cavallo ovat sanoneet haluavansa tarjota tytöille muitakin esikuvia kuin prinssejä etsiviä prinsessoja ja monenlaisia roolimalleja kirja tarjoaakin. Ennen kaikkea se antaa ajatuksia siitä, mitä kaikkia ammatteja myös tytöille on tarjolla (jos on). Vaikka kirja kärsiikin hieman sankarimyytin uusintamisesta, toimii se myös oivallisena historiankirjana lasten – niin tyttöjen kuin poikienkin – kanssa luettuna.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #9 (alle 18-vuotiaan suosittelema kirja).

Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Good night stories for rebel girls
Suom. Maija Kauhanen
2016, S&S
212s.
Kansi: Pemberley Pond

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s