Edward St Aubyn: Loistava menneisyys

Patrick Melrose on yläluokkaisten vanhempien, tyrannimaisen julman mutta vaikutusvaltaisen David-isän ja alistuvan ja riippuvuuksista kärsivän Eleanor-äidin, poika, joka kasvaa lapsuuden traumoja läpi aikuisuuden kantavaksi mieheksi.

Loistava menneisyys -kansikuva

Jo 1990-luvulla julkaistu alkuperäisteos on saatu suomenkielisiksi niteiksi vasta nyt. Patrick Melrosen tarina on jaettu viiteen osaan ja koottu kahdeksi eri kirjaksi. Loistava menneisyys kattaa viidestä osasta kolme ensimmäistä.

Itse tarina kuvaa vuoroin Patrickin lapsuutta, vuoroin aikuisuutta. Lapsuuteen kuuluvat kesät ranskalaisella huvilalla, piinalliset päivälliskutsut vanhempien yläluokkaisten ystävien kanssa, sadisti-isän kuvottavat mieliteot ja lapsuuden uskon ja luottamuksen vähittäinen mureneminen.

Davidin kasvatusmenetelmät perustuivat käsitykseen, että lapsuus oli romanttinen myytti, jota hän ei järkimiehenä halunnut pönkittää. Lapset olivat heikkoja ja tietämättömiä pikku aikuisia, joita piti kannustaa joka käänteessä voittamaan heikkoutensa ja tietämättömyytensä.”

Lapsuusjaksot kuvaavat vavahduttavasti, miten yksin ja aikuisten armoilla Patrick on. Vanhempien ystävistä ainoastaan amerikkalainen Anne pääsee Patrickia lähimmäs ja melkein auttamaan tätä, mutta loppujen lopuksi Patrick joutuu pettymään myös häneen.

”’Minusta kasvatuksen tulee olla luonteeltaan sellaista’, David sanoi, että aikanaan lapsi voi todeta: jos minä selvisin siitä, selviän mistä tahansa.’ ’Tuo on järjetöntä ja sitä paitsi väärin’, Anne sanoi. ’Niin kuin tiedät itsekin.’”

Toisessa osassa seurataan Patrickia aikuisena. Huumekoukussa oleva Patrick käy hyvästelemässä viimeisen kerran vastikään kuolleen isänsä. Huumeidenhuuruista rikkaiden elämää St Aubyn kuvaa uskottavasti.

Kolmannessa osiossa seurataan addiktiostaan jo kuiville päässyttä Patrickia yläluokkaisissa juhlissa, joissa hän tapaa myös joitain lapsuuden tuttujaan.

Paitsi lapsuuden raadollisuuden kuvaajana, St Aubyn on omimmillaan brittiläisen yläluokan kuvaamisessa. Se näyttäytyy St Aubynin käsissä groteskina ja kuvottavana. Se on täynnä pitkästymiseen ja yleiseen halveksuntaan verhottua julmuutta, tikarinteräviä piikkejä kanssaihmisille ja tunnekylmyyttä.

”’Rakkaani’, David sanoi Eleanorille, ’sinulla on aivan verraton muisti. Tämä on täydellinen toisinto ateriasta, jonka sinä tarjosit Annelle ja Victorille kun he kävivät meillä viimeksi.’”

Traagisesta tarinasta huolimatta St Aubyn taitaa myös pistävän terävän huumorin. Tekstiä on tarinan kamaluudesta huolimatta miellyttävä lukea.

Patrick Melrosen tarina on omaelämäkerrallinen, mikä tekee siitä entistä vavisuttavamman. Vastikään on Suomen televisiossa nähty myös HBO:n ja Ylen esittämänä tarinasta tehty laadukas, Benedict Cumberbatchin upeasti tähdittämä televisiosarja. Sarja on uskollinen romaan(e)ille ja sen nähtyään on vaikea kuvitella Patrickille muita kuin Cumberbatchin kasvoja. Myös mielikuvat miljöistä seuraavat tv-sarjan rakentamia kuvia. Tämä on tietysti ongelma aina, kun ehtii nähdä televisio- tai elokuvaversion romaanista ennen kirjan lukemista. St Aubynin vahva teksti ja kerronta kuitenkin palkitsevat myös romaanissa, vaikka loistavan tv-sarjan olisikin ehtinyt nähdä.

Edward St Aubyn: Loistava menneisyys
Never Mind, Bad news ja Some hope
Suom. Markku Päkkilä
2018 (1992-1994), Otava
455s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s