Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme

Olimme ihan suunniltamme -romaani kertoo amerikkalaisesta keskiluokkaisesta ja näennäisen tavallisesta perheestä, joka on täynnä vaiettuja salaisuuksia, hiljaisuutta ja menneisyyden traumoja. Mutta mitä ja miksi, sen ympärille kiertyy tämä samaan aikaan hullunkurisen erikoinen ja murheellisen vakava tarina.

Olimme iihan suunniltamme -kansikuva

Kertojana on perheen Rosemary-tytär. Lapsena Rosemary puhua pälpätti jatkuvasti, jopa vanhempiensa kyllästymiseen asti. Sitten jotakin tapahtui ja Rosemary hiljeni.

Lähestyimme hitaasti vaarallista aluetta. Toisinaan puhumasta välttyy helpoimmin pysymällä vaiti, toisinaan taas puhumalla.”

Hiljaisuus ympäröi myös perhettä, jossa on vaiettuja asioita, kuten se, mitä perheen kahdelle muulle lapselle, Rosemaryn sisaruksille Lowellille ja Fernille, on tapahtunut. Oikeastaan tämän enempää ei juonesta voi paljastaa ilman että paljastaa kirjan olennaisia tarinakoukkuja.

Isä ja äiti halusivat välttämättä teeskennellä, että muodostimme tiiviin perheen, nautimme luottamuksellisista keskusteluista toistemme kanssa ja turvauduimme toisiimme hädän hetkellä. Kun ottaa huomioon, että molemmat sisarukseni olivat kadonneet, vanhempieni toiveikkuus oli ällistyttävä saavutus.”

Teemoiltaan romaani käsittelee kuitenkin ainakin lapsuutta ja sitä, miten lapsuuden kokemukset heijastuvat aikuisuuteen; eläinten oikeuksia ja ihmisten ja eläinten välistä suhdetta; itsensä hyväksymistä, kasvatusta ja tiedemaailmaa. Paljon isoja teemoja, joita Fowler käsittelee toisaalta kepeästi ja humoristisesti, toisaalta sydäntäsärkevän viiltävästi.

Vanhempieni mielestä arvokasta oli tavaton puheliaisuuteni, loputon sanatulvani. Toisinaan minut täytyi kuitenkin vaientaa. Jos haluat sanoa kaksi asiaa, mieti kumpi niistä on sinulle tärkeämpi ja sano vain se, äiti neuvoi kerran, jotta oppisin olemaan kohtelias muille, ja myöhemmin sääntöä muutettiin niin, että minun piti valita yksi kolmesta asiasta. Isällä oli tapana tulla joka ilta huoneeni ovelle toivottamaan minulle kauniita unia, ja minä puhua pulputin aina silloin henkeä vetämättä ja yritin epätoivosesti pidätellä häntä luonani pelkällä äänelläni. Näin että hänen kätensä oli oven nupilla ja että ovi alkoi sulkeutua. Minulla on asiaa, minä kajautin, ja ovi jäi puoliavoimeksi. Aloita sitten keskeltä, isä vastasi. ”

Kirjan varsinainen (jo etukannessa kirjailija Jussi Valtosen suosituksessa mainitsema) yllätys paljastuu jo melko aikaisessa vaiheessa itse tarinaa. Toisaalta Fowler myös leikittelee kertojalla ja identiteeteillä läpi kirjan. Fowlerin kieli on sujuvaa ja kirjaa on ilo lukea. Tekstin keveys hämää, sillä aiheet ovat niin painavia. Tämä ristiriita on osittain myös häiritsevä.

Äiti antoi minulle muun muassa seuraavat neuvot ennen kuin lähetti minut kouluun: Seiso suorana. Älä elehdi kun puhut. Älä työnnä sormia kenenkään muun suuhun tai hiuksiin. Älä ikinä pure ketään. Älä vaikka syytä olisi. Älä intoile ääneen, kun saat jotain hyvää syötävää, äläkä tuijota rävähtämättä kenenkään muun kuppikakkua. Älä hypi pöydällä äläkä pulpeteilla leikkiessäsi. Muistin äidin neuvot suurimman osan aikaa. Mutta onnistumiset eivät koskaan merkitse yhtä paljon kuin epäonnistumiset.”

Fowlerin tarina mahdollistaa monenlaisia lukutapoja. Kirja jättää pohtimaan mikä siitä oikeastaan on ”totta” ja mikä ei, kuka onkaan kertoja ja mitä koko tarinan tapahtumat hänelle merkitsevät. Pidin siitä, että vaikka kirja on vetävästi kirjoitettu ja tarinaltaankin juonivetoinen, se jättää silti lukijalle paljon tulkinnanvaraa.

Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme
We are all completely beside ourselves
Suom. Sari Karhulahti
2015, Tammi
362s.
Kansi:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s