Jayne Anne Phillips: Kiuru ja termiitti

Etelä-Korean Pohjois-Chungchong vuonna 1950 ja Länsi-Virginia vuonna 1959, siinä tapahtumapaikat Jayne Anne Phillipsin romaanille. Amerikkalaissotilas Robert Leavitt palvelee maataan Korean sodassa, elää rajua ja rietasta sotilaan elämää vieraalla maalla. Kotona Yhdysvalloissa odottelee raskaana oleva Lola-vaimo, jota Robert ikävöi.

Kiuru ja termiitti -kansikuva

Vuosia myöhemmin Länsi-Virginiassa Robertin ja Lolan vammainen poika, ”Termiitti”, elää tätinsä Nonnin ja ennen kaikkea siskopuolensa Kiurun hoivissa. Missä on Lola? Miten tilanteeseen on päädytty? Juoni kuroutuu auki pikkuhiljaa myös lukijalle.

Kertojina vaihtelevat Robert, Kiuru, puhekyvytön Termiitti ja Nonni, joista jokainen tuo oman äänensä tarinaan ja tapahtumiin. Omaa dramatiikkaa ja toisaalta tapahtumia selventämään tuo kaupunkiin rantautuva myrsky ja sen myötä tulva, joka uhkaa huuhtoa kaiken altaan.

Sodan raakuudet ja lasten keskinäinen hellä huolenpito asettuvat väkisinkin vastakkain kahden eri aikatason kertomuksissa. Erityisesti Kiurun isosiskonvoimakas suhde Termiittiin on liikuttavaa. Myös Nonnin välittävä suhde lapsiin on herkkä.

Nick ei suostu sanomaan Termiitin nimeä. Se sanoo että se on hyönteisen eikä pojan nimi, mutta Nick itse ei koskaan odota niin kauan että Termiitti puhuu takaisin.”

Kirja kertoo sodasta sen tapahtumapaikoilla, mutta tarinan fokus on kuitenkin niissä jotka jäävät, niissä jotka odottavat kotona, niissä jotka kantavat seuraukset ja muistot. Phillips tavoittaa voimakkaasti erityisesti Länsi-Virginian miljöön, tunnelman ja tuoksut. Junien voi melkein kuulla kolisevan kiskoja pitkin, kun Kiuru vie junista innostunutta veljeään radanvarteen katsomaan niiden kulkua.

Ihminen voi valita eikä voi, lapset tottuvat olosuhteisiin, kehittyvät suuntaan tai toiseen.”

Olen aiemmin lukenut Phillipsiltä vain rikosmysteerin Murhenäytelmä, joka oli hyvin erilainen lukukokemus. Yhteistä lienee lähinnä aikakausi, 1900-luvun alkupuolisko. Molempien lukukokemusten perusteella voi sanoa ainakin, että Phillipsin kerronta on voimakasta ja tavoittaa herkästi erityisesti lasten näkökulman.

Jayne Anne Phillips: Kiuru ja termiitti
Lark and termite
Suom. Kersti Juva
2009, Tammi
314s.
Kansi: Camilla Pentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s