Rafel Nadal Farreras: Palmisanon kirous

Rafel Nadal Farrerasin teos on julkaistu alunperin jo vuonna 2015, mutta suomennoksen se on saanut vasta nyt. Olisikohan Elena Ferranten Napoli-sarjan suosio vauhdittanut Italiaan sijoittuvien romaanien käännösintoa – kuka tietää. Palmisanon kirous on kuitenkin ihan hyvin omilla jaloillaan seisova teos, joka kasvaa mukaansatempaavaksi ja kiehtovaksi historialliseksi sukutarinaksi.

Palmisanon kirous -kansikuva

Bellotondon kuvitteelliseen pikkukaupunkiin sijoittuva tarina alkaa vuosikymmeniä myöhemmin kehystarinasta, jossa kertoja on vaimonsa kanssa vierailulla kylässä. Sen sankarihaudan äärellä he kohtaavat vanhuksen, joka alkaa kertoa tarinaa kahdesta suvusta, Palmisanoista ja Convertineistä, ja sukuja koettelevasta kirouksesta. Hieman kliseinen, sadunomainenkin ponnahdus tarinalle.

Vanhuksen kertoman tarinan mukaan Palmisanon sukua vaivaa kirous, jossa kaikki suvun miehet kuolevat ennen aikojaan. Maailmansodan päättyessä kuolee myös Vito Oronzo Palmisano ja toisen suvun Antonio Convertin, joiden lesket Donata ja Francesca ovat samaan aikaan raskaana. Näin syntyvät tarinan todelliset päähenkilöt, Vitantonio ja Giovanna eli Gia. Giovannan äiti Francesca kuitenkin sairastuu lapsen ollessa pieni ja jättää lapsensa serkkunsa Donatan huostaan. Näin Palmisanon ja Convertinin lapset kasvatetaan pitkään sisaruksina. Nämä ”sisarukset” ajautuvat sodan pyörteissä ensin erilleen, Giovanna suunnaten syvemmälle Eurooppaan taistelemaan, Vitantonion puolestaan valitessa pasifistisemman tien. Lopulta he kuitenkin löytävät toisensa uudelleen.

Teoksessa risteilee isoja teemoja. Yhtäältä se on vahva kuvaus perheen ja sukujen siteistä, uskollisuudesta ja rakkaudesta, toisaalta se kommentoi maailmansotien mielettömyyttä ja erityisesti sotaa nuorten näkökulmasta. Vaikka tarina on fiktiivinen, sillä on omat juurensa todellisissa historiallisissa tapahtumissa. Vahvojen henkilöhahmojen tarina pitää huolen, että historiallinen sotaromaani ei käy puisevaksi.

Nadal Farreras (joka muuten ei ole italialainen ensinkään vaan kotoisin Kataloniasta) kirjoittaa sujuvaa ja lennokasta tekstiä, jota on miellyttävä lukea. Tarinassa on juuri sen verran seikkailua ja romantiikkaa, että se vetää hyvin mukaansa.

Rafel Nadal Farreras: Palmisanon kirous
La maledicció dels Palmisan
Suom. Satu Ekman
2019 (2015), Bazar
381s.
Kansi: Laura Noponen / Shutterstock

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s