Heidi Köngäs: Mirjami

Miltä näyttää sota kotiin jäävien (naisten) näkökulmasta? Miten jatkuu arki, kun osa perheenjäsenistä on rintamalla? Miten tulla toimeen sodan aiheuttaman jatkuvan epävarmuuden ja epävakauden keskellä? Heidi Köngäs jatkaa Sandrasta tutun perheen tarinaa, tällä kertaa erityisesti Sandran aikuistuvien tytärten näkökulmasta.

Mirjami-kansikuva

Eletään vuotta 1939 ja talvisodan alkua. Sandran ja hänen miehensä Jannen lapsista neljä poikaa on joutunut sotarintamalle. Kotirintaman elämästä kertovat pääosin Sandran kolme tytärtä. Tyttäristä Annikki on muuttanut pois kotoa ja työskentelee paperitehtaassa. Annikki tuskailee oman taustansa ja yhteiskuntaluokkansa välisiä ristiriitoja. Mirjami työskentelee ompelimossa ja päätyy lotaksi. Mirjami myös rakastuu suomenruotsalaiseen Toriin ja tuskailee sydänsurujensa kanssa. Vasta noin 10-vuotias Soili puolestaan on omassa lapsellisessa uhmassaan nuori villikko.

Annikin, Mirjamin ja Soilin lisäksi ääneen pääsee myös Sandra itse. Sandra on naisista kiltti ja uhrautuvainen, kaikkien tuki ja turva, todellinen myyttinen äitihahmo äidiksi. Tyttäristä erityisesti Mirjamista ja Soilista nähdään myös rosoisempia ja kapinallisempia puolia.

”’Meillä on tytöt kasvatettu niin, että osaavat itse tulla keskilattialle, ilman että heitä tarvitsee erikseen nurkista etsiä.’ Mutta minua on aina varoiteltu keskilattiasta ja ainakin henkisesti seisotettu nurkassa, pienestä pitäen.”

Köngäs kuvaa jälleen hienosti sotaa kotirintamalle jääneiden näkökulmasta. Sandran, Annikin, Mirjamin ja Soilin elämä on täynnä huolta rintamalle lähetettyjen veljien puolesta. Arkea kuormittaa epätietoisuus siitä, miten kauan sota tulee kestämään ja miten siitä selvitään.

Kaikki sodan sanat ovat yleviä kuin korkeat hanget. Nyt haluan niiden vain sulavan pian pois. Palelee yhä, vaikka on rauha.”

Vahvana välittyy myös epäusko sodan syttymisestä ja jatkumisesta. Sodan olosuhteet ajavat Sandran kodin täyteen myös poikien puolisoja ja lapsia, eikä yhteiselo aina suju ongelmitta.

Köngäs kuvaa sodan aikaa konkreettisen uskottavasti. Arki on täynnä huolta paitsi sotarintamalla olevista, myös ruuanpuutteesta, kylmyydestä ja sairauksista – esimerkiksi pelätty keuhkosairaus tuberkuloosi kietoutuu tarinaan kohtalokkaasti. Toisaalta erityisesti Mirjamin tarina romansseineen ja tansseineen muistuttaa, että elämä jatkuu myös kotipuolessa.

Heidi Köngäs: Mirjami
2019, Otava
347s.
Kansi: Anna Lehtonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s