Rosa Liksom: Maa

Rosa Liksom on kunnostautunut paitsi romaanikirjailijana myös erityisesti lyhytproosan kirjoittajana. Lyhytproosa määritelmänä sijoittunee jonnekin novellin ja novellia ”lyhyemmän” tarinan välimaastoon. Maa on kokoelma lyhytproosan määritelmän täyttäviä kirjoituksia, osa lyhyempiä, osa hieman pidempiä. Yhdessä ne muodostavat varsin eheän kokonaisuuden.

Kirja jakautuu neljään osioon, jotka on nimetty: Nainen…, Kylä, Kaupunki ja Kartano. Tarinoissa kuvataan naisen matkaa lapsuudenkodista ja menneisyydestä nykyhetkeen. Aikoinaan eläväinen kahdeksan talon kylä on hiljentynyt ja kuuluu vain kosken pauhu. Nainen kuuntelee hiljaisuuden ääniä ja muistelee tapahtumia menneisyydestä. Välillä tarinoissa liikutaan myös ulkomailla ja eri aikakausissa sekä seurataan koko joukkoa pieniä suuria ihmiskohtaloita.

Maa-kansikuva

Isän katse oli paha. Yhdellä silmäyksellä hän pystyi lamaannuttamaan kaikki läsnäolijat tai saamaan meidät järjettömän touhun valtaan, myös äidin. Isä hallitsi pahan ja pelon. Hän nautti siitä että kaikki pelkäsivät häntä ja siitä ettei kukaan hänestä pitänyt.”

Liksom on myös taitava murteenkäyttäjä. Maan tarinoissa kuullaan meänkieltä, joka soljuu luontevasti yleiskielen joukossa. Ylipäätään Liksomin kieli on kirkasta ja konstailematonta, nautinnollista lukea. Teksti on suoraa eikä kielikuvilla sorruta turhaan pyörittelyyn.

Pieniä tarinoita yhdistää surumielisyys, usein jopa uhkaava väkivalta sekä monen tarinan lopussa odottava yllätys.

Minulta kysytiin, mitä yöllä oli tapahtunut. Sanoin, että en tiedä, olin nukkunut. Unia en ollut nähnyt. Entä ase, minulta kysyttiin, kuka sen omisti ja kuka sitä oli käyttänyt. Sanoin, että minä omistan aseen, mutta en ole sitä koskaan käyttänyt enkä ole kuullut mitään erityistä yöllä. Lääkäri vilkaisi kuulustelijaa ja nyökkäsi ja minut vietiin pois. Istuin ikkunattomassa huoneessa. Minulla oli hyvä olo, koska se on ohi eikä minun tarvitse enää koskaan pelätä mitään.”

Rosa Liksom: Maa
2006, WSOY
132s.
Kansi: Martti Ruokonen & Rosa Liksom

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s