Pirkko Saisio: Epäröintejä

Pirkko Saision uutukainen väistelee lokerointia. Omaelämäkerrallisia elementtejä, kuten hyvin paljon Saisiota itseään muistuttava kirjailija, jolla on Saision itsensä tapaan elokuvaohjaaja puolisona, kertojana, sisältävä kirja on romaanin tai novellikokoelman sijaan nippu proosatekstejä, joissa käsitellään kirjan alaotsikon mukaisesti erityisesti rakkautta, kirjoittamista ja esiintymistä. Se on siis jonkinlainen kokoelma ainakin osin Saision omaan elämään, havaintoihin ja kokemuksiin perustuvia pohdintoja.

Epäröintejä-kansikuva

Mutta jos pitäisi jotakin sanoa taiteen ja viihteen eroista (pitäisi, pitäisi, tätä kysytään haastatteluissa vähän väliä), sanoisin, että viihde antaa vastaanottajalle juuri sen, jota vastaanottaja on halunnut. Taide tarjoaa vastaanottajalle lahjan, jota vastaanottaja ei osannut lainkaan odottaa.”

Toisaalta näiden pohdintojen päähenkilö ei aina ole tämä Saisiota muistuttava kirjailija. Kiinnostava on esimerkiksi venäläisen aktivistiryhmän Pussy Riotin keulahahmosta Maria Aljohinasta kertova katkelma. Se kertoo jumalanpilkasta tuomitun Aljohinan ja konservatiivisia arvoja ajavan ortodoksiaktivistin Dmitri Enteon yllättävästä rakkaustarinasta. Saision venäläisen kulttuurikentän tuntemus tulee esille monissa teksteissä, joissa viitataan erityisesti venäläiskirjailijoihin.

Vaikka kirjan teksteissä käsitellään monenlaisia teemoja, kirjailijantyön purkaminen jää niistä elävimmin mieleen. Saisio nostaa esille kirjailijan työhön liittyviä valintoja, mahdollisuuksia ja rajoitteita, kuten vaikkapa henkilöhahmot, jotka eivät suostu kaikkeen mihin kirjailija heitä yrittää pakottaa. Tai loistavat sanailut, jotka etsivät sopivaa tilannetta.

Mies on nukahtanut, hän herää sanaan Jeesus. Sana Jeesus kuuluu hytin vessasta, jota on suureellista kutsua kylpyhuoneeksi. Lause kokonaisuudessaan kuuluu: ’Jeesus miltä mä näytän.’”

Teos antaa paljon pohdittavaa ja konkreettisia esimerkkejä kirjailijantyöstä haaveileville tai ihan vain kirjallisuudesta kiinnostuneille; Saisio tekee hauskalla tavalla näkyväksi kirjailijan suhdetta tekstinsä kertojaan, päähenkilöihin ja tapahtumiin.

Osoittakaapa minulle kirjailija, joka pärjää kauniin, valoisan ja korkeamoraalisen naisen kuvaamisessa.”

Hän osoittaa, että se, kuten mikä tahansa luova työ on täynnä epäröintejä ja epävarmuuksia – miten lohdullinen ajatus!

Kaikki kirjoittamiseni perustuu siihen, että se mikä voi tapahtua jollekin toiselle, voisi tapahtua minulle. Niinpä en erota muistoa, haavetta, painajaista, unelmaa siitä mikä tapahtuu oikeasti, koska mitään oikeasti ei ole minulle olemassa. Siitä kirjoitan.”

Pirkko Saisio: Epäröintejä. Tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä
2019, Siltala
259s.
Kansi: Elina Warsta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s