Pia Pesonen: Maatuska

Pia Pesosen romaanin tapahtumat lähtevät käyntiin Helsingistä. Venäläistaustainen Irina on perkaamassa äitinsä Tamaran kuolinpesää ja löytää läjän maatuska-nukkeja. Nukkien tavoin lähtee kuoriutumaan auki myös Tamaran ja sitä kautta myös Irinan tarinat. Toisessa tarinatasossa ollaan vuoden 1968 Leningradissa, jossa Tamara rakastuu suomalaiseen mieheen ja päätyy loikkaamaan Suomeen shakkiturnauksen yhteydessä. Suomessa Tamara pyrkii elämään unelmiensa mukaista elämää pienen perheensä kanssa.

Maatuska-kansi

Nykyajassa röntgenhoitaja Irina puolestaan kipuilee menneisyytensä kanssa, kompastelee hankalassa avioliitossa, pyrkii huolehtimaan konttikieltä puhuvan, omalaatuisen Saana-tyttärensä kanssa ja kärsii unettomuudesta. Rakastuttuaan uniklinikan hoitajaan hän odottaa kaikkien ongelmiensa ratkeavan, mutta sisäisen rauhan saavuttamiseksi hän joutuu matkaamaan vielä pidemmälle äitinsä menneisyyteen.

Pesosen romaani kertoo sinänsä melko tavanomaisen tarinan neuvostoajan elämästä, maahanmuuttajuuden haasteista ja toisen polven siirtolaisuuden herättämistä epävarmuuden tunteista oman identiteetin rakentamisessa. Pesosen persoonalliset henkilöhahmot sekä kielellisesti äärimmäisen tarkka ja luonteva kerronta kuitenkin tekevät vaikutuksen.

Matka röntgensalista siivouskomeroon oli pitkä. Ämpäri heilahti, hapan loiskahti ja samaan visvaan voi näköjään astua kaksi kertaa. Odottavien katseet painoivat. Joku saattoi ajatella, että tuossa lurkki piiskattu rakki, Helsingin huonoin röntgenhoitaja. Eikä se joku ollut väärässä.”

Kahdesta tarinalinjasta Irinan elämä suorastaan pursuaa erikoisuuksia ja kerronta hieman kärsiikin runsaudesta. Tamara-äidin tarina sen sijaan on eläväisesti mutta uskottavasti kerrottu. Pesonen asettelee lauseensa huolella mutta vailla teennäisyyttä.

Hän on nyt omalla kartallaan, eivätkä rajakoirat vartioi sen yhtäkään kolkkaa. Kaikki sadut päättyvät kerran, koska ne alkavat toteutua, ja elämä tuntuu paremmalta, kun sitä jatkaa.”

Pia Pesonen: Maatuska
2015, Teos
251s.
Päällys: Jenni Saari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s