Charles Dickens: Loistava tulevaisuus

Charles Dickensin klassikkoteos kertoo orvosta Pip-nimisestä pojasta, joka asuu sisarensa ja tämän miehen kanssa. Kiukkuinen sisko kohtelee veljeään huonosti, mutta tämän mies, seppä Joe on lempeämpi. Myöhemmin Joe ottaa Pipin oppipojakseen kouluttautumaan sepän ammattiin. Eräänä päivänä, vieraillessaan vanhempiensa haudalla, Pip tapaa vankikarkurin, joka pakottaa tämän hakemaan itselleen ruokaa. Myöhemmin vankikarkuri pidätetään, mutta Pip jää pelkäämään vangin kostoa.

Loistava tulevaisuus -kansikuva

Sitten Pip tutustuu ihastuttavaan Estelleen, joka elää kasvattiäitinsä neiti Havishamin kanssa. Myöhemmin Pip saa tuntemattomalta lahjoittajalta rahaa ja mahdollisuuden lähteä Lontooseen oppimaan ”herrasmiehen” tavoille. Oppi ei aivan heti mene perille vaan Pip huikentelee rahoineen, kunnes totuus tuntemattomasta hyväntekijästä paljastuu.

Dickensin 1800-luvulle sijoittuva tarina on kertomus orpoudesta, köyhyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta. Pip on huikentelevainen, rikkauksista haaveileva ja kiittämätön nuorukainen, joka halveksii köyhiä kotiolojaan ja häpeää myös kasvatti-isäänsä Joeta. Joe puolestaan on ystävällinen, kiltti ja hyväntahtoinen. Kokemustensa kautta Pip vihdoin oppii hyväksymään taustansa ja arvostamaan asioita, jotka ovat elämässä oikeasti tärkeitä ja kantavat pitkälle. Pipin kasvukertomus on Dickensin romaanin ytimessä.

Dickensin henkilöhahmot ovat karikatyyrimäisen liioiteltuja. Pip on keikarimaisuudessaan aluksi jopa ärsyttävä. Hänen siskonsa puolestaan on äkäinen kuin ampiainen kun taas tämän Joe-mies on kaikessa hyvyydessään oikeamielisyyden perikuva. Estelle puolestaan näyttäytyy viileän etäisenä ja kauniina, lähes saavuttamattomana Pipille.

Dickens kirjoittaa kuitenkin liikuttavasti orpoudesta ja lapsuudesta köyhissä olosuhteissa. Aikaansa sidottuna kehityskertomuksena se onnistuu raapaisemaan monia ajattomia teemoja.

Sisareni kasvatus oli tehnyt minut herkäksi. Lasten pienessä maailmassa, kasvattipa heitä sitten kuka tahansa, ei todeta eikä tunneta mitään niin herkästi kuin epäoikeudenmukaisuutta. Lapselle voidaan tehdä vain aivan vähäistä vääryyttä, mutta lapsi on pieni, sen maailma on pieni, ja sen keinuhevonen on suhteellisesti yhtä korkea kuin roteva irlantilainen metsästyshevonen.”

Romaani on julkaistu suomeksi myös nimellä Suuria odotuksia ja myös samannimisenä amerikkalaisena elokuvana.

Charles Dickens: Loistava tulevaisuus
Great Expectations
Suom. Maini Palosuo
1960 (1860-61), Otava
474s.
Kansi: Katja Alanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s